Στις 14 Οκτωβρίου 1066 λαμβάνει χώρα η αποφασιστική μάχη Αγγλοσαξόνων – Νορμανδών για τον έλεγχο της Αγγλίας, γνωστή και ως Μάχη του Χέιστινγκς. Πρόκειται για την τελευταία επιτυχημένη εισβολή στην Αγγλία, η οποία κατέληξε στο θάνατο του Χάρολντ Β’ της Αγγλίας και την αποφασιστική νίκη των Νορμανδών υπό τον δούκα Γουλιέλμο.

Ads

Παρότι οι Άγγλοι συνέχισαν να αντιστέκονται, η Μάχη του Χέιστινγκς θεωρείται το σημείο εκείνο της ιστορίας που ο Γουλιέλμος ανέλαβε τον της Αγγλίας και έγινε ο πρώτος Νορμανδός ηγέτης της ως Βασιλιάς Γουλιέλμος Α’.

Στις αρχές του έτους 1066, ο αγγλοσάξονας βασιλιάς Εδουάρδος ο Εξομολογητής πέθανε και τον διαδέχθηκε ο Χάρολντ Β’ της Αγγλίας. Το θρόνο, ωστόσο, διεκδικούσαν ο δούκας της Νορμανδίας, Γουλιέλμος και ο βασιλιάς της Νορβηγίας Χάραλντ Σίγκουρντσον. Ο Χάρολντ περίμενε την εισβολή των Νορμανδών στο νότο. Όμως ο Χάραλντ είχε κάνει απόβαση στην βόρεια Αγγλία και είχε ήδη νικήσει στη μάχη του Φούλφορντ. Με το Χάραλντ είχε συμμαχήσει και ο αδερφός του Χάρολντ, ο Τόστιγκ. Έτσι, ο Χάρολντ αναγκάστηκε να βαδίσει μαζί με το στρατό του 180 μίλια μέσα σε τέσσερις μόνο μέρες. Στη μάχη της γέφυρας Στάμφορντ οι Αγγλοσάξονες αιφνιδίασαν και κατάφεραν να κατατροπώσουν τους Νορβηγούς. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν ο Χάραλντ και ο Τόστιγκ. Σε λιγότερο από δυο βδομάδες όμως ο Γουλιέλομος είχε ήδη αποβιβαστεί στη νότια Αγγλία με πολύ στρατό και με τις ευλογίες του πάπα. Ο Χάρολντ έφτασε όσο πιο γρήγορα μπορούσε με τον εξαντλημένο στρατό του και στις 13 Οκτωβρίου οι δυο στρατοί συναντήθηκαν στο Χέιστινγκς.

Στις 14 Οκτωβρίου, Αγγλοσάξωνες και Νορμανδοί βρέθηκαν αντιμέτωποι στο πεδίο της μάχης, με τους πρώτους να σημειώνουν αρχικά κάποιες επιτυχίες. Οι στρατοί ήταν ισάριθμοι, αλλά ο στρατός του Γουλιέλμου ήταν εξασθενημένος και η νίκη για τον Χάρολντ φαινόταν αρχικά εύκολη. Οι Άγγλοι στρατιώτες, όμως, προκειμένου να καταδιώξουν τους Νορμανδούς, έσπασαν άτακτα τις γραμμές τους, κάτι που κατάλαβαν οι Νορμανδοί ευγενείς που ανασυντάχθηκαν και επανήλθαν στο πεδίο της μάχης. Με μια καταιγίδα από βέλη αντιστράφηκε η τύχη για τους Νορμανδούς και ακολούθησε η συντριβή των Άγγλων. Ο Χάρολντ με δύο από τους αδελφούς του σκοτώθηκαν και τα υπολείμματα των Άγγλων στρατιωτών οδηγήθηκαν στην πυρά. Ο Χάρολντ, σύμφωνα με το μύθο, πέθανε από ένα βέλος που καρφώθηκε ανάμεσα στα μάτια του.

Ads

Ο Γουλιέλμος στέφθηκε επίσημα βασιλιάς της Αγγλίας ως Γουλιέλμος Α’ τα Χριστούγεννα του 1066. Ενώ ο Νότος υποτάχθηκε πλήρως, ο βορράς συνέχισε για 6 χρόνια ακόμα ως το 1072 να προβάλλει σοβαρή αντίσταση.