Ads

Στις 31 Μαρτίου του 1872 ήρθε στη ζωή η σπουδαία επαναστάτρια, φεμινίστρια και συγγραφέας Αλεξάνδρα Κολλοντάι, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα πρέσβειρα στον κόσμο το 1923, όταν διορίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση στην πρεσβεία της Νορβηγίας το 1923.

Η ουκρανικής καταγωγής ακτιβίστρια Αλεξάνδρα Μιχαΐλοβνα Κολλοντάι ήταν μια ασυνήθιστη μορφή στην ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης, αφού ήταν μια «Παλιά Μπολσεβίκα» και μείζων δημόσια κριτικός του Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία όμως δεν «εκκαθαρίστηκε» από το σταλινικό καθεστώς – ίσως επειδή ως διπλωμάτης υπηρετούσε στο εξωτερικό, κι έτσι είχε μικρή έως καθόλου επιρροή στην κυβερνητική πολιτική, όντας στην ουσία εξόριστη. Παρόλα αυτά, θεωρείται η μόνη η οποία επέκρινε τον Ιωσήφ Στάλιν και δεν θανατώθηκε.

image

Ads

Αρχικά μέλος των Μενσεβίκων, μετά το 1914 προσχώρησε στους Μπολσεβίκους και μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, έγινε Λαϊκή Κομισάριος για την Κοινωνική Πρόνοια. Ήταν από τις κορυφαίες γυναικείες μορφές στη Σοβιετική διοίκηση και ίδρυσε το Ζενοτντέλ ή Τμήμα Γυναικών το 1919, το οποίο είχε ως στόχο την βελτίωση των συνθηκών ζωής των γυναικών στην ΕΣΣΔ και την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού. Το Τμήμα Γυναικών ήταν επίσης υπεύθυνο για την εκπαίδευση των γυναικών σχετικά με τους νέους νόμους περί γάμου, παιδείας και εργασίας που έφερε η Επανάσταση.

Η Κολλοντάι ασκούσε σταδιακά όλο και περισσότερη εσωτερική κριτική στο Κομμουνιστικό Κόμμα και, μαζί με τον φίλο της Αλεξάντερ Σλυαπνίκοβ, σχημάτισε μια αριστερή εσωκομματική ομάδα η οποία έγινε γνωστή ως Εργατική Αντιπολίτευση. Όταν όμως ο Λένιν διάλυσε την Εργατική Αντιπολίτευση, η Κολλοντάι βγήκε ουσιαστικά ολοκληρωτικά εκτός πολιτικής δράσης.

image

Από τη δεκαετία του 1920 διορίστηκε από το Κομουνιστικό Κόμμα σε διάφορες διπλωματικές θέσεις. Το 1923 διορίστηκε Πρέσβειρα της Σοβιετικής Ένωσης στη Νορβηγία, και έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα Πρέσβυς παγκοσμίως. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως Πρέσβειρα στο Μεξικό και τη Σουηδία. Η Κολλοντάι έγραψε κείμενα για τη μητρότητα, το γάμο, τις γυναίκες και το σοσιαλισμό, και τη σεξουαλική ελευθερία – ιδέες ριζοσπαστικές για τις αρχές του 20ου αι.

image

Η Αλεξάνδρα Κολλοντάι, είχε εκφράσει τη σκέψη ότι ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος, αν όπως συμβαίνει στον κόσμο των ζώων, κανείς δεν ήξερε ποιος είναι ο γονιός του και κανείς δεν θα ήξερε ποιο είναι το παιδί του. Τα παιδιά θα μεγάλωναν αμέσως μετά τον απογαλακτισμό τους σε παιδικούς σταθμούς, με την αγάπη και τη φροντίδα όλων. Τότε λοιπόν όλοι θα ήταν αδέρφια και όλα τα παιδιά θα ήταν παιδιά όλων, δεν θα υπήρχε μίσος, ανταγωνισμός, ατομισμός, εκμετάλλευση, πόλεμος με ό,τι αυτά συνεπάγονται.

Η Κολλοντάι έζησε στη Μόσχα μέχρι το θάνατό της, στις 9 Μαρτίου του 1952.

Έργα της Αλεξάνδρας Κολλοντάι:

  • Οικονομική και Σεξουαλική Απελευθέρωση της Γυναίκας
  • Το γυναικείο ζήτημα από την πρωτόγονη κοινωνία στη σύγχρονη εποχή
  • Οι σχέσεις των δύο φύλων και ο Μαρξισμός
  • Επιθυμούν οι διεθνιστές το σχίσμα;