Η Gulaferit Unsal, υπήκοος Τουρκίας και συνδικαλίστρια, κρατείται σε ένα κελί 2Χ3 στις φυλακές Διαβατών, από το οποίο βγαίνει μόλις για μία ώρα την ημέρα. Σύμφωνα με το δικηγόρο της, η διεύθυνση του σωφρονιστικού ιδρύματος αποφάσισε την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων κράτησής της προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως η τρόφιμος κάνει απεργία πείνας.

Ads

«Η πράξη των φυλάκων είναι παράνομη και το αιτιολογικό, υποτίθεται, είναι για να την παρακολουθούν, για να δουν αν κάνει πραγματική απεργία πείνας», αναφέρει ο δικηγόρος της, ο οποίος έχει ήδη υποβάλλει αίτηση με την οποία επιδιώκει την αλλαγή της στάσης της διεύθυνσης των φυλακών στο θέμα του προαυλισμού. «Σε αντίθετη περίπτωση, η ίδια δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε απεργία πείνας πιο σκληρή, υπό τη έννοια ότι θα δέχεται μόνο νερό», κόβοντας και το τσάι που τώρα καταναλώνει.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η Gulaferit Unsal είναι συνδικαλίστρια, με πλούσια πολιτική και κοινωνική δράση στην Τουρκία. Από το 1992 έχει απασχοληθεί ως πολεοδόμος στο δημαρχείο της Άγκυρας ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων. Το Σεπτέμβριο του 1995 οδηγήθηκε, λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης στις τουρκικές φυλακές μαζί με το σύζυγό της όπου και παρέμειναν ως έγκλειστοι μέχρι τον Ιανουάριο του 1997.

Το 1996 η Unsal αποφάσισε να συμμετάσχει σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου, και πέτυχε την αποφυλάκισή της. Αμέσως μετά, επέστρεψε στο πλάϊ των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι συνέχιζαν τους αγώνες τους. Τον Σεπτέμβριο του 1999 αιτήθηκε πολιτικό άσυλο στη Γερμανία. Στις 22 Μαρτίου του 2001, απέσυρε το αίτημά της και επέστρεψε στην Τουρκία, προκειμένου να στηρίξει τον δημοσιογράφο σύζυγό της που είχε φυλακιστεί το 2000. Το 2008 αφέθηκε ελεύθερος ενώ τον Δεκέμβριο του 2010 βρέθηκε ξανά στη φυλακή.

Ads

Με αφορμή τον κατ’ επανάληψη εγκλεισμό του συντρόφου της αλλά και τις πιέσεις που δεχόταν η ίδια, αποφάσισε να αναζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 2011 συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη. Οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν τότε πως εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος της, από τη Γερμανία. Στις 9 Αυγούστου 2011, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αποφάσισε την έκδοσή της στη Γερμανία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την απέλασή της στην Τουρκία.

Η έφεση που έχει καταθέσει κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης εκδικάζεται στις 16 Σεπτεμβρίου. «Η ίδια πιστεύει ότι θα αποτρέψει την έκδοσή της στη Γερμανία, που κινδυνεύει η ζωή της και εκεί, και ζητεί τη συμπαράσταση όλων. Ελπίζει ότι, όπως εκδηλώθηκε η συμπαράσταση του κόσμου στο πρώτο δικαστήριο, θα εκδηλωθεί ακόμη πιο έντονα και πιο μαζικά εν όψει της εκδίκασης της έφεσής της στον Άρειο Πάγο», λέει ο δικηγόρος της.

Το ενδεχόμενο επιστροφής της στην Τουρκία σημαίνει εκ νέου φυλάκιση, ίσως και βασανισμούς, διότι ήδη καταζητείται στη γείτονα χώρα εξαιτίας της πολιτικής της δράσης, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει κατηγορίες για συμμετοχή στο τουρκικό κόμμα «DHKP-C», δράση την οποία η Uslar αρνείται από την πρώτη στιγμή. «Αν εκδοθεί στην Τουρκία, το πρώτο που θα της επιβληθεί είναι φυλάκιση και, στην καλύτερη περίπτωση, ισόβια κάθειρξη» τονίζει ο δικηγόρος της.

Η Gulaferit Unsal κάνει απεργία πείνας από την προηγούμενη Παρασκευή και, όπως λέει ο δικηγόρος της, δέχεται μόνο νερό και τσάι. Η ίδια παραμένει αισιόδοξη για το μέλλον καθώς ήδη λαμβάνει μηνύματα συμπαράστασης από τη Γερμανία.