Τις τελευταίες ημέρες πολλά ακούστηκαν και ακόμη περισσότερα γράφτηκαν σχετικά με τη νίκη του Γιάννη Μπουτάρη στο δήμο της Θεσσαλονίκης. Την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, πολλοί έκαναν λόγο για θρίαμβο του γνωστού επιχειρηματία και νέου δημάρχου της πόλης. Πρόκειται όμως, όντως για ένα θρίαμβο ή απλώς για μια συγκυρία;

Ads

του Βαγγέλη Στολάκη (ομάδα tvxs Θεσσαλονίκης)

Μια υποψηφιότητα που κατόρθωσε να εκμηδενίσει τη διαφορά των 4,3 ποσοστιαίων μονάδων της πρώτης Κυριακής, να συσπειρώσει τις προοδευτικές δυνάμεις της πόλης και να επικρατήσει του έτερου διεκδικητή του δημαρχιακού θώκου της Θεσσαλονίκης με μόλις 309 ψηφοδέλτια. Το γεγονός αυτό, το ότι δηλαδή μετά από 24 ολόκληρα χρόνια υπήρξε μια υποψηφιότητα που κατάφερε και εξέφρασε αυτό το χώρο της Θεσσαλονίκης, μπορεί όντως να χαρακτηριστεί ως θρίαμβος;

Το “κάστρο” τελικά…έπεσε!

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει χαρακτηριστεί ως “κάστρο” της Δεξιάς παράταξης. Ένα “κάστρο” που άρχισε να χτίζεται το 1986 με την ανάδειξη στη δημαρχία του Σωτήρη Κούβελα, συνεχίστηκε με τον Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο, εδραιώθηκε με το Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τελικά μετά από 24 ολόκληρα χρόνια έπεσε. Σαν ώριμο φρούτο, εκτιμούν κάποιοι. Επειδή συνέπραξαν οι προοδευτικές δυνάμεις, λένε κάποιοι άλλοι.

Ads

Όμως, όσο εύκολα μπορούμε να κάνουμε λόγο για θρίαμβο, ακόμα πιο εύκολα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τη νίκη συγκυριακή. Οι λάθος χειρισμοί των επιτελών του Κώστα Γκιουλέκα- αλλά και του ιδίου- που θεώρησαν πως το αποτελέσμα του πρώτου γύρου των εκλογών τούς έδωσε σαφές προβάδισμα και τη νίκη, οι σχέσεις με το Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, η στάση που κράτησε ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το έλλειμμα – μαμούθ στα ταμεία του κεντρικού δήμου, η επιλογή στο ψηφοδέλτιο προσώπων της σημερινής διοίκησης (ο Μπουτάρης το χειρίστηκε άψογα επικοινωνιακά και δημιούργησε την εντύπωση πως πρόκειται για κλώνο του Παπαγεωργόπουλου), η οικογενειοκρατία, τα εσωκομματικά της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας, οι κακές σχέσεις με τους «Ντορικούς» της Θεσσαλονίκης, η ιστορία με τον Άνθιμο και η άποψη “πως ή τώρα με το Μπουτάρη τα αλλάζουμε όλα ή ποτέ”, διαμόρφωσαν το κλίμα και τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη νίκη αυτή.

Μετά έρχονται τα…δύσκολα

Μετά από την ανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων, την οποία ζήτησε ο Κώστας Γκιουλέκας, οριστικοποιήθηκε η επικράτηση του Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος όμως από τις αρχές του νέου έτους καλείται να κάνει πράξη τους ευσεβείς πόθους όλων όσων τον στήριξαν: να αλλάξουν τα πάντα μετά από τη στασιμότητα τόσων χρόνων.

Και πώς μπορούν ν’ αλλάξουν τα πάντα, όταν δεν υπάρχουν χρήματα, όταν ο προϋπολογισμός του δήμου με το ζόρι καλύπτει τους μισθούς των περίπου 5.000 εργαζομένων του; Και πώς μπορούν να γίνουν μεγάλα έργα υποδομής εν μέσω κρίσης;

Και σα να μην φτάνουν αυτά, ο Γιάννης Μπουτάρης καλείται να ρίξει του τόνους στην παράταξή του, οι οποίοι έχουν ανέβει από την προεκλογική περίοδο. Είναι αλήθεια ότι και ο ίδιος «φροντίζει» να δυναμιτίζει το κλίμα, όταν αναφέρεται στους “υπαρχηγούς” και δημοτικούς συμβούλους της “Πρωτοβουλίας”, Παναγιώτη Αβραμόπουλο και Ανδρέα Κουράκη. Χτες μάλιστα, μιλώντας στη “Μακεδονία της Κυριακής” ο κυρ- Γιάννης αποκάλεσε «τρόικα» την ομάδα με Αβραμόπουλο και Κουράκη, ενώ ξεκαθάρισε πως ο ένας (Παναγιώτης Αβραμόπουλος) θα γίνει πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο άλλος (Ανδρέας Κουράκης) αντιδήμαρχος Οικονομικών ή Αρχιτεκτονικού.

Καζάνι που βράζει η «Πρωτοβουλία»

Αυτές οι αναφορές κάθε άλλο παρά ευχάριστες είναι για τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού, κυρίως για αυτούς που προέρχονται από το χώρο ΠΑΣΟΚ. Η κόντρα άλλωστε μεταξύ «Πασόκων» και «Πρωτόβουλων» κράτησε καλά καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ενώ έντονες υπήρξαν οι διαφωνίες σχετικά με τον προγραμματισμό και το οργανωτικό κομμάτι της προεκλογικής δράσης. Πολλοί μάλιστα σπεύδουν να προεξοφλήσουν πως η “φούσκα” της «Πρωτοβουλίας» γρήγορα θα σκάσει, ενώ κάποιοι προεξοφλούν διάσπαση, όταν θα οριστούν οι αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι συμβουλίων και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι του δήμου.

Σημειωτέον ότι ο συνδυασμούς «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» του Γιάννη Μπουτάρη εκλέγει 29 δημοτικούς συμβούλους τα ονόματα των οποίων ανά διαμέρισμα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Το Σάββατο ανακοινώθηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η σταυροδοσία των υποψηφίων της παράταξης.