«Παρά την αντίθετη ιατρική γνωμάτευση» μετατέθηκε στο Ιράκ, ο αμερικανός οπλίτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κατηγορείται ως η πηγή της διαρροής των απόρρητων αμερικανικών εγγράφων στο WikiLeaks, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post.

Ads

«Μία ειδική ψυχιατρική γνωμάτευση συμβούλευε να μην τον μεταθέσουν, όμως οι άμεσοι ανώτεροί του τον έστειλαν παρά ταύτα», τονίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγή του στρατού. Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ πάσχει από «προβλήματα συμπεριφοράς» και όπως αναφέρει η Washington Post «η έρευνα που διεξήγαγε ο στρατός σχετικά με το ίδιο θέμα αποδεικνύει πως η ανυπακοή στις ιατρικές συμβουλές ενδεχομένως να είχε συμβάλει στην διαρροή των εμπιστευτικών εγγράφων».

«Οι άμεσοι ανώτεροι του Μάνινγκ δεν ακολούθησαν τη διαδικασία ελέγχου στις ζώνες ασφαλείας όπου βρίσκονται αποθηκευμένα τα απόρρητα έγγραφα, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για διαρροές», αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάνινγκ, πρώην αναλυτής πληροφοριών που υπηρετούσε στο Ιράκ, διώκεται επισήμως από τις ΗΠΑ μετά τις διαρροές στη WikiLeaks και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 52 ετών.

Ads