Μία νέα ομάδα με βασική αποστολή την αξιολόγηση των συνθηκών που θα προκύψουν για τις επιχειρήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας από τα χιλιάδες κρίσιμα έγγραφα που διέρρευσαν στο γνωστό ιστοτοπο του WikiLeaks, δημιούργησαν οι μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες. Η εν λόγω ομάδα έχει το όνομα «WikiLeak Task Force» (WTF) και φέρει τη σφραγίδα της CIA.

Ads

Η WTF θα εξετάσει κατά πόσο και με ποιό τρόπο τα χιλιάδες απόρρητα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει θα επηρεάσουν τις μελλοντικές επιχειρήσεις της CIA. Η εκπρόσωπος της αμερικανικής υπηρεσίας Jennifer Youngblood δήλωσε για τις διαρροές πως η «CIA είχε πάντα σε ισχύ μέτρα ώστε να προστατεύει απόρρητες πληροφορίες». «Καμία υπηρεσία ή τμήμα δεν έχει ανοσία στην πιθανότητα πιθανών διαρροών, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: πως η CIA έχει ένα από τα καλύτερα επίπεδα ασφαλείας σε ότι αφορά απόρρητα έγγραφα» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Δέσμευση Ασάνζ για δημοσιοποίηση εγγράφων για το Ισραήλ

Με δηλώσεις του στο Al Jazeera, ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δεσμεύτηκε για τη δημοσιοποίηση εκατοντάδων απόρρητων εγγράφων για το Ισραήλ, σημειώνοντας ότι «δεν έχει συνάψει καμία συμφωνία για να παραλείψει τη χώρα αυτή».

Όπως δήλωσε ο Ασάνζ, το Wikileaks διαθέτει «ευαίσθητα και διαβαθμισμένα έγγραφα για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο το 2006 και τη δολοφονία τον Ιανουάριο στο Ντουμπάι του στελέχους της Χαμάς Μαχμούντ Αλ Μαμπχούχ, ο οποίος αποδόθηκε στη Μοσάντ, την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών». Επιπλέον, ο Ασάνζ διέψευσε την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας με το Ισραήλ για να μη δημοσιοποιήσει έγγραφα που αφορούν το εβραϊκό κράτος και διευκρίνισε ότι έχει στην κατοχή του 3.700 τέτοια έγγραφα. «Δεν έχουμε καμία μυστική συμφωνία με καμία χώρα», δήλωσε.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από τον WikiLeaks, ανέφερε ότι «μέλη της Φάταχ το κόμμα του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς ζήτησαν από το Ισραήλ να επιτεθεί στην αντίπαλη Χαμάς το 2007».

Ο «ευρωκεντρικός ποντίφικας» Πάπας Βενέδικτος

Ως «ευρωκεντρικό» ποντίφικα αντιμετώπιζαν οι ΗΠΑ τον Πάπα Βενέδικτο σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που δημοσίευσε σήμερα το WikiLeaks. Μάλιστα στο έγγραφο, που δημοσιεύεται στην El Pais, σημειώνεται ότι είναι «απίθανο να αποτελέσει μία προεξέχουσα μορφή στην παγκόσμια σκηνή».

Επιπλέον, ο αμερικανός διπλωμάτης, επισημαίνει ότι «στάση του Πάπα προς το Ισλάμ και τον διαθρησκευτικό διάλογο είναι πιο ψυχρή σε σχέση με αυτή του προκατόχου του Ιωάννη Παύλου Β’».