Ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας Gazprom Αλεξέι Μίλερ, εκτίμησε σήμερα, Παρασκευή, ότι το σχέδιο κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nabucco έχει «ενταφιαστεί» μετά την επιλογή του ανταγωνιστικού Trans Adriatic Pipeline (TAP) για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων Σαχ Ντενίζ ΙΙ στο Αζερμπαϊτζάν από την ομώνυμη κοινοπραξία.

Ads

«Το σχέδιο Nabucco δεν υπάρχει πια. Έχει ενταφιαστεί», δήλωσε ο Μίλερ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης.
 
Ο επικεφαλής της γιγαντιαίας δημόσιας ρωσικής εταιρείας του τομέα του φυσικού αερίου ερωτήθηκε σχετικά με την επιλογή της κοινοπραξίας να μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη παρακάμπτοντας το ρωσικό έδαφος, μέσω του αγωγού TAP.
 
Το σχέδιο για τον αγωγό, που θα περνάει από την Ελλάδα και την Αδριατική καταλήγοντας στην Ιταλία ανταγωνίζεται το σχέδιο Nabucco West, που υποστηριζόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Τα δύο σχέδια είχαν στόχο να μειωθεί η εξάρτηση από την Ευρώπη από το ρωσικό αέριο.
 
Η Gazprom έχει αρχίσει από τον Δεκέμβριο την κατασκευή του αγωγού South Stream για την μεταφορά αερίου στην Ευρώπη, που θα περάσει κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα. Το έργο αυτό «προχωράει», είπε ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι δεν επηρεάζεται σε τίποτα από τον πολύ μικρότερης χωρητικότητας TAP.