Επιφυλακτική εμφανίστηκε σήμερα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απέναντι στην πρόταση εννέα κρατών-μελών της ΕΕ, να υπολογίζονται πλέον τα δημόσια ελλείμματα διαφορετικά από τον τρόπο που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ads

«Προσωπικά, διστάζω πολύ» δήλωσε, αναφερόμενη στο παραπάνω θέμα η καγκελάριος, που παραχώρησε σήμερα στο Βερολίνο συνέντευξη Τύπου. Η κυρία Μέρκελ αναφερόταν στην πρόταση εννέα μελών της Ένωσης, κυρίως από την ανατολική Ευρώπη, που θέλουν τα κόστη από τις επιχειρούμενες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις να συνυπολογίζονται εφεξής στα δημόσια ελλείμματα.

«Αυτή η συζήτηση είναι δύσκολη αφενός, αφετέρου φοβούμαι ότι κατατείνει στην κατεδάφιση του Συμφώνου της Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το αντίθετο απ’ ό,τι μας χρειάζεται, σήμερα» πρόσθεσε η καγκελάριος.

«Ας αντλήσουμε πρώτα διδάγματα από την παρούσα κρίση, και τότε ας αλλάξουμε τις συνθήκες, αλλά με την έννοια του να επιβάλλονται κυρώσεις, όταν το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας παραβιάζεται» υπογράμμισε εξάλλου.

Ads

Την 6η Αυγούστου, η Σλοβακία κι όμορα κυρίως κράτη της ΕΕ (Ουγγαρία, Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία, Σουηδία) συνέταξαν επιστολή, στην οποία εξέφρασαν την πρότασή τους, τα κόστη από τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που γίνονται τώρα σε πολλά κράτη της ΕΕ να συνυπολογίζονται στο μέλλον, όταν γίνεται λόγος για δημόσια ελλείμματα.

Τότε, η Επιτροπή των Βρυξελλών μέσω εκπροσώπου της ανέφερε ότι «ο κ. Όλι Ρεν, Επίτροπος για τις νομισματικές και τις οικονομικές υποθέσεις, θα απαντήσει στο κοινό αίτημα εν καιρώ».

Το θέμα ήλθε ξανά σήμερα στην επικαιρότητα με την επίσημη επίσκεψη που έκανε στο Βερολίνο η πρωθυπουργός της Σλοβακίας, κυρία Ιβέτα Ραντίκοβα, η οποία επανέλαβε αυτές τις θέσεις της στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με την καγκελάριο Μέρκελ.