Ένα πρώην μέλος της αλ Κάιντα έδωσε τις πληροφορίες που οδήγησαν τους ερευνητές στην ανακάλυψη των δύο παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων με προορισμό τις ΗΠΑ, σύμφωνα το BBC.

Ads

Ο Τζαμπέρ αλ Φαΐφι παραδόθηκε στις αρχές της Σαουδικής Αραβίας πριν δύο εβδομάδες, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλούμενο αξιωματούχους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Οι τύψεις τον έκαναν να αποκαλύψει πληροφορίες που οδήγησαν στην ανακάλυψη στη Βρετανία και το Ντουμπάι των παγιδευμένων δεμάτων από την Υεμένη.

Στο μεταξύ, στη λήψη έκτακτων μέτρων για όλα τα δέματα που φεύγουν από τη χώρα προχωρά η κυβέρνηση της Υεμένης, μετά την ανακάλυψη δύο παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων που είχαν προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Saba.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας της Πολιτικής Αεροπορίας συνεδρίασε χθες Κυριακή και αποφάσισε “την εφαρμογή έκτακτων μέτρων, στα οποία θα περιλαμβάνεται ο εξονυχιστικός έλεγχος όλων των φορτίων που φεύγουν από τα αεροδρόμια της χώρας”. Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται για να αντιμετωπιστεί “η ανάπτυξη των μεθόδων των τρομοκρατικών οργανώσεων”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ads

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον εκτίμησε σήμερα ότι η εξτρεμιστική απειλή που προέρχεται από την Υεμένη «αυξήθηκε». Προηγήθηκε σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου για επείγουσες υποθέσεις. «Το γεγονός ότι αυτό το παγιδευμένο με εκρηκτικά πακέτο μεταφέρθηκε από την Υεμένη, προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Γερμανία, τη Βρετανία με τελικό προορισμό τις ΗΠΑ δείχνει τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει να ενωθεί όλος ο κόσμος για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα συλλογικά», δήλωσε ο Κάμερον, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Από τη στιγμή που είμαστε δεσμευμένοι στο Αφγανιστάν για να αντιταχθούμε στους τρομοκράτες που βρίσκονται εκεί, η απειλή που προέρχεται από την αραβική χερσόνησο, και ειδικότερα από την Υεμένη, είναι αυξημένη», πρόσθεσε ο Κάμερον.

Την ίδια στιγμή, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει και στις επιβατικές πτήσεις την απαγόρευση των πτήσεων μεταφοράς φορτίων που προέρχονται από την Υεμένη, μετά την ανακάλυψη παγιδευμένων δεμάτων προερχόμενων από τη χώρα αυτή και με προορισμό τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών.

Το Βερολίνο απαγόρευσε από το Σάββατο την άφιξη στη Γερμανία οποιασδήποτε πτήσης μεταφοράς φορτίων με προέλευση την Υεμένη και αποφάσισε να ελέγξει όλα τα φορτία που είχαν φτάσει τις τελευταίες ημέρες, μετά την ανακάλυψη στο Ντουμπάι και στη Βρετανία δύο παγιδευμένων δεμάτων που προέρχονταν από την Υεμένη, προορίζονταν για τις ΗΠΑ και ένα εξ αυτών είχε περάσει από το αεροδρόμιο της Κολωνίας/Βόννης.

Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε αναστολή πτήσεων μεταφοράς φορτίων όχι μόνο από την Υεμένη αλλά και την Σομαλία.

Η Βρετανή υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε σήμερα την επέκταση και στη Σομαλία της αναστολής πτήσεων μεταφοράς φορτίων που ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ για την Υεμένη, κάνοντας λόγο για “πιθανές επαφές μεταξύ της τρομοκρατική οργάνωσης της Αλ Κάιντα στην Υεμένη και τρομοκρατικές οργανώσεις στη Σομαλία”.

“Ξεκινώντας από τα μεσάνυχτα προχωρούμε στην αναστολή πτήσεων μεταφοράς φορτίων μη συνοδευόμενων προς τη Βρετανία όχι μόνο για αυτές που προέρχονται από την Υεμένη αλλά και γι αυτές που προέρχονται από τη Σομαλία”, δήλωσε η κ. Μέι μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η απόφαση αυτή της βρετανικής κυβέρνησης “βασίζεται σε πιθανές επαφές της τρομοκρατικής οργάνωσης της Αλ Κάιντα στην Υεμένη και τρομοκρατικές οργανώσεις στη Σομαλία”, εξήγησε η υπουργός Εσωτερικών.

Στο μεταξύ, η αστυνομία της Υεμένης συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό της γυναίκας που ταχυδρόμησε τα δύο δέματα, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

“Οι αρχές ασφαλείας συνεχίζουν την εκτεταμένη έρευνα για να βρουν την γυναίκα που έστειλε τα δέματα”, διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η αστυνομία απελευθέρωσε αργά την Κυριακή την φοιτήτρια Χάναν Μοχάμεντ αλ-Σαμάρι, που είχε θεωρηθεί ύποπτη για συμμετοχή στην υπόθεση αυτή. Αστυνομικές πηγές τόνισαν πως τελικά η γυναίκα που είχε στείλει τα δέματα είχε χρησιμοποιήσει το όνομα και την ταυτότητα της 22χρονης.