Δεκάδες ανθρώπους τραυμάτισαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας, όταν άνοιξαν πυρ εναντίον 7.000 διαδηλωτών που πραγματοποίησαν πορεία στη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ και επιθυμούσαν να γκρεμίσουν ένα άγαλμα του εκλιπόντος προέδρου Χαφέζ αλ Ασαντ, πατέρα του νυν προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, όπως δήλωσαν σήμερα αυτόπτες μάρτυρες. Ο Χαφέζ αλ Ασαντ διοικούσε αυταρχικά τη Συρία επί 30 χρόνια μέχρι το θάνατό του το 2000, οπότε τον διαδέχθηκε ο γιος του Μπασάρ.

Ads

«Το πλήθος έφτασε στην πλατεία του Προέδρου όταν η αστυνομία άρχισε να πυροβολεί, ενώ θωρακισμένα οχήματα είχαν παραταχθεί, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι διαδηλωτές αρχικά είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του Μουάτ αλ Ράκαντ, ενός 14χρονου αγοριού που σκοτώθηκε την Παρασκευή στη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

«Το Σαββατοκύριακο οι συριακές δυνάμεις ασφάλειας σκότωσαν 35 πολίτες στην πόλη Τζισρ αλ Σουχούρ, στη βορειοδυτική Συρία, οι οποίοι διαδήλωναν ζητώντας μεγαλύτερες πολιτικές ελευθερίες και την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ», ανέφεραν σήμερα κάτοικοι της ίδιας πόλης, μιλώντας τηλεφωνικά με το Ρόιτερς, στο Αμάν.

Ads

Παράλληλα, ο επικεφαλής του συριακού Παρατηρητηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, δήλωσε σήμερα ότι, «σε εφαρμογή της γενικής αμνηστίας, που η κυβέρνηση έδωσε την Τρίτη, ήδη έχουν αποφυλακιστεί 450 πολιτικοί κρατούμενοι», απ τους οποίους ένας μικρός αριθμός έχει μείνει στη φυλακή για σχεδόν 25 έτη.