Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε και η δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Συρία, καθώς οι διαφωνίες εμπόδισαν για ακόμη μια φορά την έκδοση ψηφίσματος. Την ίδια ώρα οι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος της Συρίας συνεχίζουν τις αιματηρές επιθέσεις στην πόλη Χάμα.

Ads

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστές διαβουλεύσεις και την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση προκειμένου να βρεθεί μία κοινή γραμμή για την καταδίκη των αιματηρών επιθέσεων.

Σε ψήφισμα κατά της Δαμασκού αντιδρούν αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η οποία ζήτησε «απλή καταδίκη» της Συρίας, χωρίς πιέσεις και κυρώσεις. Η Ιταλία πάντως ανακάλεσε χθες τον πρεσβευτή της επικαλούμενη τη βίαιη κατάσταση. Στην Ουάσινγκτον, η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε με Σύρους εξεγερμένους, οι οποίοι την πίεσαν να ζητήσει από τον πρόεδρο, Μπασάρ αλ-Άσαντ να παραιτηθεί.

Στο μεταξύ, οι στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν τις αιματηρές επιθέσεις στην πόλη Χάμα, ενώ δεκάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους υπό το φόβο μίας νέας μεγαλύτερης επίθεσης, όπως ανέφεραν στο BBC.

Ads

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και εχθές στη Δαμασκό, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο δυτικό τμήμα πρωτεύουσας της Συρίας. Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν, για μία ακόμη φορά, να καταστείλουν βίαια τους διαδηλωτές που ζητούν την ανατροπή του Προέδρου Μπασάρ αλ – Άσαντ, ενώ σύριοι πολίτες που επέστρεφαν από τη νυχτερινή προσευχή τους, βρέθηκαν ανάμεσα στην ανταλλαγή πυρών.

Κάτοικοι της συνοικίας Μουαντχαμίγια, όπου και σημειώθηκαν πολλά από τα χθεσινά επεισόδια υποστήριξαν πως τη Δευτέρα τανκς εισέβαλλαν στην περιοχή σκοτώνοντας αρχικά δύο διαδηλωτές, ο ένας εκ των οποίων ήταν ένα 16χρονο αγόρι, που κηδεύτηκε λίγο πριν από τις χθεσινές συμπλοκές ανάμεσα στους αντιφρονούντες και τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας. Από το Σάββατο έχουν σκοτωθεί στη χώρα περισσότεροι από 140 άνθρωποι, σύμφωνα με τις ακτιβιστικές, ανθρωπιστικές οργανώσεις.