Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Τρίτη το απόγευμα στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη καταγγέλλοντας την απελευθέρωση ενός αστυνομικού που κατηγορείται για τη δολοφονία ενός διαδηλωτή.

Ads

 
Ο αστυνομικός προσήχθη τη Δευτέρα κατηγορούμενος για τον θανάσιμο τραυματισμό του 26χρονου Ετέμ Σαρισουλούλ, ο οποίος την 1η Ιουνίου δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι. Ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους έως την έναρξη της δίκης του. Ο 26χρονος Σαρισουλούλ υπέκυψε την 14η Ιουνίου.
 
Σύμφωνα με τη Hurriyet, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν περίπου στις 19.00. Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν ισχυρή και στην ουσία η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σε αστυνομικό κλοιό.
 
Αστυνομικές δυνάμεις είχαν μπλοκάρει επίσης και όλους τους δρόμους που οδηγούσαν στην περιοχή, ελέγχοντας τους οδηγούς και επιβάτες των αυτοκινήτων, που κατευθύνονταν προς το σημείο. Όπως σημειώνει η Hurriyet, δημοσιογράφοι της ελέγχθηκαν εκτενώς από τις αστυνομικές δυνάμεις αν και έδειξαν τη δημοσιογραφική τους ταυτότητα. Κλειστές ήταν και οι στάσεις των μέσων μεταφοράς στην πλατεία Ταξίμ.
 
Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθούν εντάσεις. Η Hurriyet υπενθυμίζει πως η τελευταία συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ, στις 22 Ιουνίου, έληξε με μια βίαιη επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων που με τη χρήση νερού και χημικών απώθησαν τους διαδηλωτές, υποστηρίζοντας πως αυτοί εμπόδιζαν την κυκλοφορία.
 
Η συγκέντρωση της 22ης Ιουνίου ήταν για να τιμηθούν τα θύματα κατά τη διάρκεια των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Μέχρι την επέμβαση της αστυνομίας ήταν μια ειρηνική διαδήλωση με τους συγκεντρωμένους να κρατούν κόκκινα γαρίφαλα. Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
 
Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Associated Press, τουλάχιστον 20 άτομα τα οποία φέρονται να πρωτοστάτησαν στις αντκυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες τους αποδίδουν σχέσεις με «τρομοκρατικές οργανώσεις» και «επιθέσεις κατά της αστυνομίας».
 
Οι συλλήψεις συνέπεσαν με νέα επίθεση του πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, κατά των διαδηλωτών, αλλά και κατά δημοσιογράφου του βρετανικού δικτύου BBC, με κατηγορίες για «συνωμοσία για να πληγεί η Τουρκία». Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ο Ερντογάν κατηγόρησε εκ νέου τις «ξένες δυνάμεις που θέλουν να αποτρέψουν την ενδυνάμωση της χώρας», τις οποίες αναγνώρισε και ως υπεύθυνες για τις συγκρούσεις.
 
Επανέλαβε πως ίδιου τύπου συνωμοσία βρίσκεται σε εξέλιξη και στη Βραζιλία, αναφέροντας ότι και οι δύο χώρες ξεπλήρωσαν πρόσφατα το χρέος τους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 
Σημειώνεται πως την Τρίτη η ΕΕ συμφώνησε στην επανάληψη των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας, αναβάλλοντας ωστόσο για τουλάχιστον τέσσερις μήνες την ημερομηνία έναρξης του νέου γύρου διαπραγματεύσεων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ευρωπαίους διπλωμάτες.
 
Η Γερμανία φέρεται να εκφράζει ενστάσεις για τον τρόπο διαχείρισης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από την κυβέρνηση Ερντογάν. Από την πλευρά του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Άγκυρα δεν βλέπει κανένα εμπόδιο στην Ε.Ε. για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, και εμφανίστηκε αισιόδοξος για «θετική κατάληξη» στο θέμα.