Περισσότερα από εκατό άτομα, πολλά από τα οποία ανήλικα, συνέλαβε η αστυνομία στην Χιλή, κατά την διάρκεια εκτεταμένης επιχείρησης που πραγματοποίησε για να εκδιώξει διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν κατάληψη σε 21 σχολεία της πρωτεύουσας Σαντιάγκο.

Ads

 
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά τις μαζικές διαδηλώσεις μαθητών και φοιτητών, που βγήκαν στους δρόμους ζητώντας για δωρεάν δημόσια παιδεία αλλά και απαιτώντας βελτιώσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα.


 
«Είναι μια πολύ λυπηρή νύχτα. Νομίζω ότι έπρεπε να γίνει επιπλέον προσπάθεια για να αποφευχθεί αυτό. Νομίζω ότι η κυβέρνηση επιδίωξε αυτήν την κατάσταση αντί να προσπαθήσει να την σταματήσει» είπε σύμφωνα με το euronews.gr η δήμαρχος του Σαντιάγκο Καρολίνα Τόχα.
 
Οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση των σχολείων που θα χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα την Κυριακή, προκειμένου να στηθούν οι κάλπες για την διεξαγωγή των προκριματικών εκλογών για την επιλογή υποψηφίων ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου.
 
Το κίνημα για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και θεωρείται το μεγαλύτερο κύμα διαδηλώσεων στη Χιλή μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, το 1990.