Αυξάνει διαρκώς ο αριθμός των θυμάτων από το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε την Ινδονησία, με τις αρχές να εκφράζουν φόβο ότι οι νεκροί θα φτάσουν τους 500. Την ίδια στιγμή, νέα δραστηριότητα καταγράφεται στο ηφαίστειο Μεράπι, η έκρηξη του οποίου στις αρχές της εβδομάδας προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 30 ανθρώπων.

Ads

Τουλάχιστον 408 άτομα έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους και 303 αγνοούνται μετά το τσουνάμι που προκάλεσε τη Δευτέρα ο σεισμός των 7,7 Ρίχτερ σε απομακρυσμένο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, σύμφωνα με τις αρχές.

«Τουλάχιστον 408 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 303 αγνοούνται», δήλωσε εκπρόσωπος των συνεργείων διάσωσης.

Οι διασώστες συναντούν μεγάλες δυσκολίες στις έρευνες που διεξάγουν επειδή τα ψαροχώρια που έπληξε το τσουνάμι είναι απομονωμένα στις ακτές του νησιού Μενταουάι, επισήμανε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ads

Περισσότερα από 13.000 άτομα έχουν καταφύγει σε καταυλισμούς, αφού υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Τζακάρτα εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 500. «Είναι πιθανό τα δύο τρίτα των αγνοουμένων να έχουν παρασυρθεί από τα κύματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η δεύτερη πληγή της χώρας, το ηφαίστειο Μεράπι άριχσε πάλι να βγάζει λάβα και τεράστια σύννεφα καπνού, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταγραφεί ζημιές οι τραυματισμοί. Την περασμένη Παρασκευή, οι αρχές εκκένωσαν εκατοντάδες ακόμη χωριά στους πρόποδες του ηφαιστείου, επεκτείνοντας τη ζώνη κινδύνου από 8 σε 10 χιλιόμετρα γύρω από το Μεράπι.

«Σήμερα το πρωί, από το ηφαίστειο έβγαιναν μαύρα σύννεφα καπνού και λάβα», τόνισε ο Ουίντι Σουτίκνο, επικεφαλής των διασωστών στην περιοχή.