Την ίδια την ανάκριση και σύλληψη του από την βρετανική αστυνομία κατέγραψε σε video με την κάμερά του ο ερασιτέχνης φωτογράφος Bob Patefield.

Ads

Τα γεγονότα έχουν ως εξής: ο Patefield είχε προηγουμένως παρευρεθεί σε τοπική έκθεση φωτογραφίας και στη συνέχεια αποφάσισε να τραβήξει μερικές φωτογραφίες από τους χριστουγεννιάτικους εορτασμούς στο κέντρο της πόλης Accrington της Αγγλίας. Η ενέργειά του αυτή όμως θεωρήθηκε ύποπτη και δείγμα «αντικοινωνικής συμπεριφοράς» από την αστυνομία, η οποία ανέκρινε τον ίδιο αλλά και έναν άλλο φωτογράφο στα πλαίσιά της.

«Εξαιτίας του νόμου κατά της τρομοκρατίας (Terrorism Act) και όλων όσων συμβαίνουν στη χώρα πρέπει να έχουμε τα στοιχεία όλων όσων παίρνουν φωτογραφίες στην πόλη» εμφανίζεται να λέει ο αστυνομικός στην κάμερα, έχοντας σταματήσει τους δυο άντρες. Ο Patefield και ο φίλος του, όμως, αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους, όπως έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν, και αφού απλά ρώτησαν αν είναι ελεύθεροι να φύγουν, αποχώρησαν από το σημείο.

Όμως λίγο αργότερα η αστυνομία ξανασταμάτησε τους δυο άντρες, κάνοντας αυτή τη φορά λόγο για «ύποπτες» κινήσεις και «ενδεχομένως αντικοινωνική συμπεριφορά.» Στην εύλογη απορία του Patefield αν ο αστυνομικός έχει συγκεκριμένα στοιχεία ή εύλογες δικαιολογημένες υποψίες σε βάρος του, ο τελευταίος απάντησε ότι πιστεύει πως η συμπεριφορά του ήταν «αρκετά ύποπτη, στον τρόπο με τον οποίο έπαιρνες φωτογραφίες στο κέντρο της πόλης, μου φαίνεται ύποπτος ο λόγος που έπαιρνες τις φωτογραφίες αυτές.» «Πρέπει να πάρω τα στοιχεία σου για να βεβαιωθώ ότι όλα είναι καλά» είπε στον έκπληκτο φωτογράφο. Αλλά οι δυο άντρες αρνήθηκαν και πάλι να δώσουν τα στοιχεία τους.
Αργότερα, γυρνώντας προς το αυτοκίνητο τους, τους σταμάτησε και πάλι ο αστυνομικός, ο οποίος αυτή τη φορά συνοδευόταν από αξιωματικό. Τους ενημέρωσαν ότι αν και σύμφωνα με τον νόμο μπορούν να αρνηθούν να δώσουν τα στοιχεία τους, εφόσον η αστυνομία πιστεύει ότι μπορεί να εμπλέκονται σε αντικοινωνική συμπεριφορά, με την λήψη των φωτογραφιών, είναι υποχρεωμένοι να δώσουν τα στοιχεία τους. «Αν δεν το κάνετε μπορεί να συλληφθείτε» τους προειδοποίησαν.

Ads

Όντως, σύμφωνα με το νόμο πολίτες οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για αντικοινωνική συμπεριφορά είναι υποχρεωμένοι να δώσουν τα στοιχεία τους στην αστυνομία.

Ο φίλος του ενέδωσε και έδωσε τα στοιχεία του στους αστυνομικούς, ο Patefield όμως όχι. Συνελήφθη και έμεινε για οκτώ ώρες στο αστυνομικό τμήμα, από όπου εν τέλει αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να απαγγελθεί εις βάρος του καμία κατηγορία.

Τον προβληματισμό της για τον τρόπο που ο Patefield χρησιμοποιούσε την κάμερά του εξέφρασε η τοπική αστυνομία σε ανακοίνωσή της. «Δεν είχαμε άλλη επιλογή» τόνισαν, αφού ο ύποπτος αρνήθηκε να συνεργαστεί.

Σημειώνεται ότι οι τελευταίες φωτογραφίες που πρόλαβε να τραβήξει ο Patefield δείχνουν έναν Άγιο Βασίλη, τον κόσμο ντυμένο με τα γιορτινά του και μια μουσική μπάντα να διασχίζει την μικρή πόλη…

Πηγή: The Guardian