Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στην Υεμένη, έπειτα και από τον χθεσινό τραυματισμό του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ κατά το βομβαρδισμό του προεδρικού μεγάρου στη Σαναά. Η ΕΕ ενεργοποίησε τον μηχανισμό για την απομάκρυνση των Ευρωπαίων πολιτών από την Υεμένη, ενώ η Γερμανία κλείνει την πρεσβεία της στη χώρα.

Ads

Την πρεσβεία της στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά αποφάσισε να κλείσει η Γερμανία, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως διευκρινίζει η ανακοίνωση, το προσωπικό της πρεσβείας θα εγκαταλείψει τη χώρα «το συντομότερο δυνατόν».

«Ακόμα και αν οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα δεν στρέφονται απευθείας εναντίον των ξένων, η επικινδυνότητα της κατάστασης οδήγησε το υπουργείο στην απόφαση αυτή», προσθέτει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο είχε εκδώσει στις 28 Φεβρουαρίου ταξιδιωτική οδηγία κατά των ταξιδιών στην Υεμένη και είχε καλέσει τους Γερμανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να αναχωρήσουν αμέσως.

Ads

Από την πλευρά της η ΕΕ, έχει ενεργοποιήσει τον μηχανισμό για την απομάκρυνση των Ευρωπαίων πολιτών από την Υεμένη. Στόχος του εν λόγω μηχανισμού είναι να βοηθήσει τις χώρες να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την απομάκρυνση όσων Ευρωπαίων πολιτών μένουν στην Υεμένη και επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω της κλιμάκωσης της βίας, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

Όπως δήλωσε η ίδια: «Ενεργοποίησα το μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διευκολυνθεί η απομάκρυνση των πολιτών της ΕΕ που επιθυμούν να φύγουν». Κάλεσε επίσης, για ακόμη μία φορά, τον πρόεδρο της Υεμένης να παραιτηθεί. «Κάλεσα κατ’ επανάληψη των πρόεδρο Σάλεχ να ακούσει τα αιτήματα του λαού και να μεταβιβάσει την εξουσία», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο, επί 33 χρόνια στην εξουσία, πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, αντιμετωπίζει τη λαϊκή οργή, με αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε πανεθνικό επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Στο μεταξύ, αρκετοί από τους πολιτικούς που τραυματίστηκαν στη διάρκεια της επίθεσης στο προεδρικό μέγαρο στη Σαναά, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Σαουδικής Αραβίας. Όπως ανακοίνωσε ιατρική πηγή, οι πρόεδροι των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και άλλοι πολιτικοί μεταφέρθηκαν στη Σαουδική Αραβία. Αραβικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για σοβαρό τραυματισμό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.