Ads

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 100 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διήμερων συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών σε μια πόλη, στη νότια Αίγυπτο, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. Εν τω μεταξύ, ο νέος υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου Γκάμπερ Ασφούρ ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του, λίγες ημέρες μετά τον διορισμό του στις 31 Ιανουαρίου, επικαλούμενος λόγους υγείας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Άχμεντ Σαφίκ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι που θα ανακοινωθούν «αργότερα».

Την Τρίτη οι αστυνομικοί επιτέθηκαν με πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών στην πόλη Ελ Χάργκο, που απέχει περίπου 500 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου και σήμερα τρεις άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους. Οι διαδηλωτές αντιδρώντας πυρπόλησαν επτά κυβερνητικά κτίρια, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικά τμήματα, ένα δικαστήριο και την τοπική έδρα του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD) του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ads

Την ίδια στιγμή, στο Κάιρο συνεχίζονται και σήμερα, μία ημέρα μετά τη γιγαντιαία κινητοποίηση, οι διαδηλώσεις εναντίον του Αιγυπτίου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Διαδηλωτές περικύκλωσε το κοινοβούλιο, το οποίο φρουρούσαν στρατιωτικές δυνάμεις.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αχμεντ Αμπούλ Γέιτ δήλωσε ότι ο στρατός μπορεί να επέμβει στην περίπτωση που επικρατήσει χάος στην Αίγυπτο. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΜΕΝΑ «ο Αμπούλ Γέιτ κάλεσε το στρατό για προστασία του Συντάγματος με στόχο να μην βυθιστεί η χώρα στο χάος». Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμεντ Αμπούλ Γέιτ απέρριψε τις αμερικανικές εκκλήσεις για άμεση άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, και τόνισε πως η Ουάσιγκτον προσπαθεί να επιβάλει την θέλησή της στο Κάιρο, χαρακτηρίζοντας άχρηστες τις πολιτικές συμβουλές.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κίνημα στην Αίγυπτο, τόνισαν ότι επιδίωξή τους δεν είναι να ανέλθουν στην εξουσία, παρά τις εκκλήσεις τους για την άμεση αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. «Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν επιζητούν την εξουσία. Δεν θέλουμε να συμμετέχουμε προς το παρόν. Δεν μπορούν να είναι η κυρίαρχη δύναμη», δήλωσε ο Μοχάμεντ Μούρσι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κινήματος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Ο πρόεδρος πρέπει να φύγει από τη θέση του. Μια νέα εποχή πρέπει να ξεκινήσει. Το καθεστώς έπεσε, θα πρέπει επομένως να φύγει. Αυτή είναι η μοναδική διεκδίκηση», κατέληξε. Τέλος ο Μουρσί αναφερόμενος στον διάλογο της κυβέρνησης της Αιγύπτου με την αντιπολίτευση, που ξεκίνησε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της χώρας, Ομάρ Σουλεϊμάν, δήλωσε πως από αυτόν τον διάλογο φαίνεται να λείπει η «σοβαρότητα». «Ορισμένοι φαίνεται να νομίζουν ότι πρόκειται για μονόλογο. Εμείς θέλουμε διάλογο», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, Όμαρ Σουλεϊμάν, δήλωσε σε αιγυπτιακή εφημερίδα ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δεν πρόκειται να φύγει από τη χώρα προκειμένου να νοσηλευτεί σε κλινική της Γερμανίας. «Η υγεία του προέδρου Μουμπάρακ είναι καλή. Ευχαριστούμε την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για την πρόσκληση, την οποία θεωρούμε ως αυθάδη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μας», τόνισε ο Σουλεϊμάν. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούσαν φήμες που ήθελαν τον 82χρονο ηγέτη της Αιγύπτου να φεύγει στο εξωτερικό για λόγους υγείας, προκειμένου να μην παραιτηθεί από τη θέση του.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου και γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου από το 2001, Αμρ Μούσα, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, αναφέρει ότι «ο κίνδυνος της ανάδυσης μίας ισλαμιστικής Αιγύπτου, για τον οποίο ανησυχεί η Δύση, δεν είναι υπαρκτός». Παράλληλα, σημειώνει ότι ο Αμρ Μούσα θεωρεί ότι η «επανάσταση» στη χώρα του δεν θα αποδυναμωθεί.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Γεντιότ Αχρονότ», το Ισραήλ πρόκειται να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό του για το 2011 εν μέσω της αναταραχής στην Αίγυπτο. Στον αμυντικό προϋπολογισμό θα προστεθούν περίπου 700 εκατομμύρια ισραηλινά σέκελ – 190 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ- αυξάνοντάς τον σε σχεδόν 56 δισεκατομμύρια σέκελ – 15 δισεκ. Δολάρια-.

Παράλληλα, η υπηρεσία μετανάστευσης της ΑΙγύπτου έλαβε εντολή να μην επιτρέπεται η είσοδος Παλαιστινίων στη χώρα. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας Μετανάστευσης που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι εκδόθηκε σχετική οδηγία βάσει της οποίας δώδεκα Παλαιστίνιοι στάλθηκαν πίσω μετά την προσγείωση του αεροσκάφους τους στο αεροδρόμιο του Καΐρου.