Περισσότερο από τρεις μήνες μετά την αιματηρή ισραηλινή επίθεση στον «Στόλο της Ελευθερίας», ένα νέο κονβόι οχημάτων με ανθρωπιστική βοήθεια ξεκίνησε το ταξίδι του για τη Γάζα. Το πέμπτο Καραβάνι Viva Palestina αναχώρησε από το Λονδίνο το Σάββατο.

Ads

Ακτιβιστές από διάφορες χώρες θα συμμετάσχουν στο Καραβάνι και θα προσπαθήσουν να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω Αιγύπτου, από τη Ράφα. Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, οι διοργανωτές αναφέρουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνή αποστολή που έχει ξεκινήσει ποτέ για την περιοχή.

«Μέχρι να φτάσει στη Γάζα, το κονβόι από 15 οχήματα που είναι τώρα, θα έχει φτάσει τα 150, συγκεντρώνοντας ενισχύσεις από την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο», αναφέρει η ανταποκρίτρια του Al Jazeera.

Μέλη της αποστολής έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν μια τελετή μνήμης καθώς θα περνούν από το σημείο όπου έχασαν τη ζωή τους 9 μέλη του «Στόλου της Ελευθερίας».

Ads

Οι διοργανωτές του Viva Palestina τονίζουν ότι οι η επίθεση του ισραηλινού στρατού κατά του στολίσκου έφερε μια αλλαγή στη διεθνή κοινή γνώμη για τον αποκλεισμό της Γάζας. Μάλιστα, δύο ακτιβιστές που βρίσκονταν στο πλοίο Mavi Marmara την ώρα της επίθεσης, οι Nicci Enchmarch και Kevin Ovenden, τίθενται επικεφαλής του Καραβανιού.

«Αντί να αποθαρρύνει τους ανθρώπους στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν τον αποκλεισμό, η ισραηλινή επίθεση ωθεί ακόμα περισσότερους ανθρώπους να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας. Έτσι, η Viva Palestina οργανώνει το Καραβάνι «Viva Palestina 5 – μια παγκόσμια σανίδα σωτηρίας για τη Γάζα» σε συνδυασμό με κονβόι που ξεκινούν από την Καζαμπλάνκα και την Ντόχα σε συντονισμό με έναν ακόμα μεγαλύτερο διεθνή στολίσκο που έχει στόχο να φτάσει στη Γάζα από τη θάλασσα την ίδια στιγμή που τα κονβόι θα φτάνουν από τη στεριά», αναφέρει η οργάνωση στην ιστοσελίδα της.

Διαβάστε επίσης: Σε 10 μέρες το πόρισμα του ΟΗΕ για την ισραηλινή επίθεση στο «Στόλο της Ελευθερίας»