Στις 27 Σεπτεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το πόρισμα των μελών της Επιτροπής Έρευνας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την ισραηλινή επίθεση στο Στόλο της Ελευθερίας στις 31 Μαΐου.

Ads

Την Τετάρτη, στην εξεταστική επιτροπή που συστήθηκε προκειμένου να ερευνήσει τις ευθύνες για τη δολοφονία εννέα ανθρώπων κατά την επιδρομή, κατέθεσαν τέσσερις από τους επιβαίνοντες στα Ελληνικά πλοία.

Με αφορμή το ταξίδι τους στη Γενεύη, ο Βαγγέλης Πισσίας είχε μιλήσει στο tvxs.gr. Όπως είχε αναφέρει αρχικά η επιτροπή επρόκειτο να επισκεφτεί την Αθήνα και να μιλήσει με δέκα μέλη της αποστολής, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση πολλών άλλων χωρών των οποίων πολίτες πήραν μέρος στο εγχείρημα.

«Αρχικά στην Ελλάδα ήθελαν να φτάσουν σε μεγάλο βάθος, όμως σε ελάχιστες μέρες σημειώθηκε μεταστροφή. Κατέληξαν να μας πουν ότι δεν προλαβαίνουν και ζήτησαν να πάμε δυο άνθρωποι και να γυρίσουμε αυθημερόν».

Ads

Μετά από πιέσεις η επιτροπή δέχτηκε τέσσερα από τους επιβαίνοντες του στόλου μαζί με υλικό και μαρτυρίες άλλων. Μετά την επιστροφή του από τη Γενεύη, ο Βαγγέλης Πισσίας επισημαίνει πως το κρίσιμο ζήτημα είναι η υλοποίηση της απόφασης στην οποία θα καταλήξει το συμβούλιο και η οποία αναμένεται φυσικά να είναι καταδικαστική για το Ισραήλ.

«Υπάρχουν αρκετές καταδικαστικές αποφάσεις από διεθνείς οργανισμούς για την ενέργεια του Ισραήλ και οι οποίες προβλέπουν κάποιες λύσεις για το ζήτημα της Παλαιστίνης, όπως για παράδειγμα αυτή που ζητούμε εμείς, να δημιουργηθεί, δηλαδή, ένα λιμάνι, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο. Φαίνεται όμως ότι δεν διαθέτουν εργαλεία οι διεθνείς οργανισμοί ή δεν θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν ώστε να μη μπορεί το Ισραήλ με τη δική του και μόνο θέληση να απαγορεύει την προσέγγιση των πλοίων στη Γάζα» δήλωσε ο Βαγγέλης Πισσίας στο ρ/σ Κανάλι 1, μετά την επιστροφή του.

Επισήμανε ότι η προσπάθεια που έγινε να σπάσει ο αποκλεισμός στη Γάζα από το Στόλο της Ελευθερίας είχε ένα στοιχείο επιτυχίας καθώς οι Αιγύπτιοι άνοιξαν τα σύνορα. Ωστόσο τονίζει «για την ώρα τα σύνορα με της Αιγύπτου είναι ανοιχτά. Αύριο μπορεί να μην είναι. Δεν εμπιστεύεται κανείς αυτά τα πολιτικά παιχνίδια. Δεν έχει κατακτηθεί από τη διεθνή κοινότητα να είναι μόνιμα ανοιχτά τα σύνορα της Αιγύπτου προς τη Γάζα».

Όσον αφορά παρόμοια εγχειρήματα στο μέλλον ο Βαγγέλης Πισσίας είναι ξεκάθαρος. «Θα ξαναπάμε. Όσο οι διεθνείς οργανισμοί δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναπάμε. Πριν το τέλος του χρόνου ίσως να είμαστε εκεί».