Για απευθείας συνομιλίες στις 2 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΕΕ-ΗΠΑ-Ρωσία-ΟΗΕ).

Ads

Το Κουαρτέτο στην σχετική ανακοίνωσή του εκτιμά ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα χρόνο και καλεί τις δύο πλευρές να αποφύγουν «προκλητικές ενέργειες» και τυχόν «εμπρηστικές δηλώσεις».

Στις συνομιλίες εκτός από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν επίσης ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ παρών θα είναι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι στόχος των συνομιλιών θα είναι να επιλυθούν «όλα τα θέματα του τελικού καθεστώτος». «Αναμφίβολα θα συναντήσουμε περισσότερα εμπόδια», τόνισε και επισήμανε ότι οι συνομιλίες θα επισφραγιστούν από «καλή πίστη και από μια δέσμευση για την επιτυχία τους».

Ads

Η επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, κάλεσε και τις δύο πλευρές «να εργαστούν γρήγορα και σκληρά, ώστε μέσα σε ένα έτος να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις».

Η παλαιστινιακή ηγεσία καλωσόρισε την απόφαση του Κουαρτέτου. «Η ανακοίνωση περιλαμβάνει τα στοιχεία που απαιτούνται για μια ειρηνευτική συμφωνία», δήλωσε ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερεκάτ.

Το κάλεσμα αποδέχτηκε και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σημειώνοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι δύσκολη αλλά πιθανή.

«Το Ισραήλ προσέρχεται στις συνομιλίες με την αληθινή επιθυμία να καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο λαών η οποία θα προστατεύει θα συμφέροντα του Ισραήλ όσον αφορά την εθνική ασφάλειά του», καταλήγει η ανακοίνωση του Ισραήλ.

«Ο παλαιστινιακός λαός δεν θα αισθανθεί ότι δεσμεύεται από τα αποτελέσματα αυτής της παραπλανητικής πρόσκλησης», τόνισε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Σημειώνεται ότι οι τελευταίες απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έγιναν στα τέλη του 2008.