Οι ισραηλινές αρχές κατεδάφισαν κατοικία στην οποία διέμενε οικογένεια Παλαιστινίων στον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ, για πρώτη φορά τους τελευταίους οχτώ μήνες, τερματίζοντας έτσι το ανεπίσημο πάγωμα στις κατεδαφίσεις, τακτική την οποία έχει καταδικάσει η διεθνής κοινότητα.

Ads

Φωτογράφος του Reuters είδε την οικογένεια των Παλαιστινίων να απομακρύνει τα υπάρχοντά της από την κατοικία, η οποία βρίσκεται στη συνοικία Μπέιτ Χανίνα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, πριν αρχίσει ο εκσκαφέας το καταστροφικό του έργο.

Εν τω μεταξύ, το πλοίο «Αμάλθεια», ελληνικής πλοιοκτησίας και με σημαία του Μόλδοβα, το οποίο μεταφέρει βοήθεια από τη Λιβύη για τη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να φτάσει το αργότερο ως αύριο το πρωί στα ανοικτά της Γάζας, δήλωσε σήμερα ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος που βρίσκεται σε επαφή με το πλήρωμα.

Το «Αμάλθεια» μεταφέρει 15 φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές και 12μελές πλήρωμα, καθώς και 2.000 τόνους βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα, απέπλευσε το απόγευμα του Σαββάτου από την Ελλάδα.

Ads

«Οι Λίβυοι και το πλήρωμα επιμένουν να φτάσουν απ’ ευθείας στη Γάζα» δήλωσε σήμερα ο Τζαμάλ αλ-Χόνταρι, ο επικεφαλής στη Γάζα της Λαϊκής Επιτροπής κατά της Πολιορκίας. Οι προσπάθειες του Ισραήλ να ασκήσει διπλωματική πίεση στους οργανωτές και να τους κάνει να κατευθύνουν το πλοίο στο αιγυπτιακό λιμάνι αλ-Αρίς ή στο νότιο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ «απέτυχαν» πρόσθεσε ο αλ-Χόνταρι.

Το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει την απόπειρα να σπάσει ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας «άχρηστη πρόκληση».

«Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, στείλαμε διπλωματικά μηνύματα σε χώρες εξηγώντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να περάσει είτε από το λιμάνι Ασντόντ είτε από την Αίγυπτο και ότι ουδείς θα πρέπει να προσπαθήσει να σπάσει τον αποκλεισμό» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Παλμόρ.

Ο εκπρόσωπος δεν αναφέρθηκε στις προετοιμασίες του ισραηλινού στρατού για την περίπτωση που οι οργανωτές αποπειραθούν να σπάσουν τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό.

Το πλοίο έχει ναυλωθεί από την Ένωση Καντάφι για τη Διεθνή Φιλανθρωπία και Ανάπτυξη, της οποίας ηγείται ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, ο δευτερότοκος γιος του λίβυου ηγέτη. Το μήκους 92 μέτρων πλοίο έχει 12μελές πλήρωμα από την Αϊτή, την Ινδία και τη Συρία, ενώ ο καπετάνιος είναι κουβανικής καταγωγής. Οι περισσότεροι από τους ακτιβιστές που επιβαίνουν στο Αμάλθεια είναι από τη Λιβύη, εκτός από έναν Νιγηριανό, έναν Αλγερινό και έναν Μαροκινό.