Ψύχραιμη είναι η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών σήμερα, Δευτέρα, η οποίες άνοιξαν σταθεροποιητικά. Αντιθέτως, οι συναλλαγές στα ασιατικά χρηματιστήρια, οι πρώτες αγορές που άνοιξαν μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, σημειώνουν σημαντική πτώση, ενώ τα αραβικά και το ισραηλινό χρηματιστήριο που ανοίγουν τις Κυριακές, είχαν χθες μεγάλες απώλειες. Λίγο πριν από το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, τα μέλη της G7, σε ανακοίνωση τους, μεταξύ άλλων, δήλωναν τη δέσμευσή τους ότι θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υποστηρίξουν την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

Ads

Τάσεις ανάκαμψης στις ευρωπαϊκές αγορές

Με άνοδο κατά 0,15% άρχισαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 4,77 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 3.283,33 μονάδες.

Με άνοδο άρχισαν οι συναλλαγές και στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης, όπου ο δείκτης Ibex-35 ενισχύθηκε κατά 2,6% μετά την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προγράμματος αγοράς ομολόγων χωρών της ευρωζώνης.

Ads

Με άνοδο κατά 3% άνοιξε σήμερα το χρηματιστήριο του Μιλάνου, όπου οι επενδυτές μοιάζουν επίσης ενθαρρυμένοι από την ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Με πτώση άρχισαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο δείκτης FTSE υποχώρησε αρχικά κατά 0,46% και διαμορφώθηκε στις 5.422,90 μονάδες, χωρίς όμως να σημειώσει τη βουτιά που προέβλεπαν ορισμένοι αναλυτές έπειτα από την ανακοίνωση της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια ανέκαμψε, ενισχυμένος κατά 0,15%.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά από ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:15 υποχωρεί στις 1.024,97 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 3,49%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 28,152εκατ. ευρώ.

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές

Το χρηματιστήριο της Σαγκάης βρίσκεται «στο κόκκινο», με τις συναλλαγές να ξεκινούν με μέτρια πτώση 0,82%, ωστόσο στη διάρκεια της συνεδρίασης οι κυριότεροι δείκτες σημείωσαν κάθετη πτώση 4,78% πριν περιορίσουν τις απώλειες στο 4%, μετά την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s να αποσύρει από τις ΗΠΑ το άριστα, τη βαθμίδα «ΑΑΑ» και να τις κατατάξει στο «ΑΑ+».

Στο Χονγκ Κονγκ το χρηματιστήριο υποχωρεί κατά 4,07%. Ο δείκτης Hang Seng κατέγραφε απώλειες 852,78 μονάδων και είχε διαμορφωθεί στις 20.093,36 μονάδες στις 06:10′ ώρα Ελλάδος, μετά την έναρξη των συναλλαγών με πτώση 2,57%. Στο ίδιο χρηματιστήριο, ο χρυσός κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα 1.700 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά, εξαιτίας της θέσης του ως ασφαλούς καταφυγίου για τους επενδυτές. «Οι άνθρωποι αποσύρουν τα χρήματά τους από τις άλλες αγορές, κυρίως του δολαρίου και του ευρώ για να τα τοποθετήσουν σε χρυσό ή στο ιαπωνικό γεν», δήλωσε αναλυτής του Dow Jones Newswires.

Με πτώση άνω του 6% συνεχίζονται οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Σεούλ. Ο δείκτης KOSPI καταγράφει απώλειες 6,3%, έπειτα από το άνοιγμα με υποχώρηση 1,4%.

Με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 202,32 μονάδες, σε ποσοστό 2,18%, και διαμορφώθηκε στις 9.097,56 μονάδες.

«Η ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη», δήλωσε οικονομικός αναλυτής του Dow Jones Newswires.

Ενδεικτικό πάντως του κλίματος είναι το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, το οποίο έκλεισε την Κυριακή με πτώση που άγγιξε το 7%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση στο ισραηλινό χρηματιστήριο από τις αρχές της οικονομικής κρίσης το 2008. Όλες οι μετοχές κατέγραψαν μεγάλη πτώση και για πολλές διακόπηκε προσωρινά η διαπραγμάτευση για να περιοριστεί το εύρος των απωλειών.

«Χαστούκι» για τα Αραβικά Χρηματιστήρια

Στο Ντουμπάι το Χρηματιστήριο έκλεισε την Κυριακή με πτώση -3,69%, περιορίζοντας, πάντως τις αρχικές απώλειες, που έφτασαν και τα -4,5%. Στο γειτονικό εμιράτο του Αμπου Ντάμπι το Χρηματιστήριο έκλεισε στις 2.603,22 μονάδες, με πτώση -2,53%. Το Χρηματιστήριο του Κουβέιτ έκλεισε με πτώση -1,61%, στο Κατάρ οι απώλειες έφτασαν το -2,51% και στο Ομάν το -2,08%. Μικρότερη ήταν η υποχώρηση στο Μπαχρέιν (-0,33%) ενώ στη Σαουδική Αραβία, μετά την πτώση του Σαββάτου, ο δείκτης TASI κατάφερε να κλείσει σχεδόν αμετάβλητος, με άνοδο +0,08%.

Νέες προειδοποιήσεις από τη S&P

Την ίδια ώρα, μετά την πρωτοφανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την Standard and Poor’s, που έκανε τις αγορές να «χοροπηδούν», στελέχη του οίκου εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα, και παράλληλα σημειώνουν ότι οι προοπτικές της αξιολόγησης των ΗΠΑ παραμένουν αρνητικές.

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της Standard and Poor’s, Τζον Τσέιμπερς, επισήμανε ότι υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητες για περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 6 με 24 μήνες. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της υπηρεσίας του οίκου, Ντέιβιντ Μπιρς, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις τη Δευτέρα, όταν θα έχουν ανοίξει οι αγορές.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ χαρακτήρισε την αξιολόγηση της Standard & Poor’s ως «υπερβολικά άστοχη».

«Έτοιμη να αναλάβει δράση» η G7

Λίγο πριν από το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, σήμερα Δευτέρα, τα μέλη της G7, σε ανακοίνωση τους, μεταξύ άλλων, δηλώνουν τη δέσμευσή τους ότι θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υποστηρίξουν την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, σε πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Όπως αναφέρει το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7, μετά από τηλεφωνική τους συνδιάσκεψη εξέδωσαν ανακοίνωση όπου επισημαίνεται επίσης πως «είμαστε δεσμευμένοι να αντιμετωπίσουμε τις εντάσεις που προκύπτουν από τις σημερινές προκλήσεις για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το χρέος και την ανάπτυξή μας και καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές πράξεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης».

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, έκαναν λόγο για «ένα ασυνήθιστο μέτρο, που αποφασίστηκε εξ΄ αιτίας ιδιαίτερων και μοναδικών καταστάσεων, και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κανένα άλλο μέλος της ευρωζώνης».

Και τα μέλη της G20 εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση, δηλώνοντας έτοιμα να δράσουν από κοινού με στόχο τη σταθερότητα στις χρηματαγορές και την ανάπτυξη της οικονομίας, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους. Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, τονίζεται ότι τα κράτη μέλη θα παραμείνουν σε στενή επαφή και θα δράσουν κατά τρόπο ώστε να «διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η ρευστότητα στις χρηματαγορές».