Εκρήξεις σημειώθηκαν στη νότια επαρχία της Τουρκίας, Ρεϊχανλί, στην περιοχή Χατάι, οκτώ χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία. Τουλάχιστον 40 οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες (τουλάχιστον 100), σύμφωνα με τοπικά μέσα. Πληροφορίες αναφέρουν πως περισσότεροι από 20 τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Οι αρχές πραγματοποιούν έρευνες για να εντοπίσουν τους δράστες της επίθεσης. Κανείς μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Ο τούρκος πρωθυπουργός συνδέει τις επιθέσεις με την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους ή με τη συριακή κρίση. 
 
«Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξεράγησαν μπροστά από το δημαρχείο», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, σύμφωνα με τη Hurriyet. Ωστόσο νεότερες αναφορές κάνουν λόγο για τρεις ή και περισσότερες εκρήξεις. Λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε μια ακόμα έκρηξη στο Ρεϊχανλί. 
 
Τα θύματα της επίθεσης έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της περιοχής, ενώ το κτίριο του δημαρχείο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές. Οι εκρήξεις προκάλεσαν πανικό στους κατοίκους και σύμφωνα με τη Hurriyet πολλοί επιχείρησαν να εγκαταλείψουν την πόλη Ρεϊχανλί (πληθυσμός 60.000), η οποία αποτελεί καταφύγιο πολλών Σύρων προσφύγων. 
 
«Έχουμε ξεκινήσει μια πορεία προς τη νέα εποχή για το ΚΟυρδικό και ορισμένοι δεν το δέχονται αυτό», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επίθεση, ενώ πρόσθεσε πως «ένα άλλο ευαίσθητο θέμα είναι ότι η επαρχία Χατάι βρίσκεται στα σύνορα με την Συρία. Οι πράξεις αυτές μπορεί να έγιναν για να προκαλέσουν». 

Ads

«Η Τουρκία θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατευτεί», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου από το Βερολίνο όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη. «Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάζει την δύναμη της Τουρκίας. Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, όπως αναφέρει η Hurriyet, υποστήριξε πως πίσω από την επίθεση θα μπορούσε να είναι το Συριακό καθεστώς. 

Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται τοπικά μέσα, κάτοικοι της περιοχής φέρονται να επιτέθηκαν μετά τις φονικές εκρήξεις σε αυτοκίνητα με συριακές πινακίδες, αλλά και πρόσφυγες από τη Συρία.