Συνεχίζεται την Κυριακή η χρήση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις προς του διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στην Άγκυρα. Το απόγευμα, η πλατεία Ταξίμ παραμένει αποκλεισμένη ενώ γίνεται εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού εναντίον των χιλιάδων διαδηλωτών, που επιχείρησαν να επιστρέψουν στην πλατεία. Παράλληλα διεξήχθη η μεγάλη συγκέντρωση του τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος παραμένει αμετάκλητος. Ένας 26χρονος διαδηλωτής, που είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι την 1η Ιουνίου στην Άγκυρα, έχασε τη ζωή του μετά από δύο περίπου εβδομάδες νοσηλείας του σε κρίσιμη κατάσταση.

Ads

Διαβάστε επίσης: Ξένοι φωτορεπόρτερ εγκαταλείπουν την Kωνσταντινούπολη

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τα διεθνή ΜΜΕ ότι μεταδίδουν ψέματα σχετικά με τις αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία. “Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της Τουρκίας αντίθετα με όσα λένε τα ξένα ΜΜΕ” είπε στην ομιλία του απευθυνόμενος στο πλήθος των υποστηρικτών του. 

Απευθυνόμενος στο Reuters, το CNN και και το BBC ειρωνικά κάλεσε να μεταδώσουν “διαστρεβλωμένα” και αυτές τις εικόνες, αναφερόμενος στους χιλιάδες υποστηρικτές τους.

Ads

image

Έκανα το καθήκον μου, δήλωσε επίσης ο τούρκος πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφερόμενος στην έφοδο της τουρκικής αστυνομίας στο πάρκο Γκεζί το βράδυ του Σαββάτου, για την απομάκρυνση των διαδηλωτών που παρέμεναν για 18 ημέρες στο σημείο. 
image

Η κυβερνητική συγκέντρωση έλαβε χώρα αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την πλατεία Ταξίμ.

Εν τω μεταξύ στην Άγκυρα περίπου χίλιοι διαδηλωτές, σύμφωνα με το RT,  απωθήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις. Οι διαδηλωτές είχαν συγκετρωθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας περιμένοντας η πομπή της κηδείας του 26χρονου διαδηλωτή που έχασε τη ζωή του σήμερα και ο οποίος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση μετά τον πυροβολισμό του στο κεφάλι την 1η Ιουνίου κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Άγκυρα.

image

Σκηνές «πολέμου» εκτυλίχθηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι αστυνομικές δυνάμεις, μετά το «τελεσίγραφο» που έδωσε ο Ερντογάν στους διαδηλωτές να αποχωρήσουν μέχρι την Κυριακή, εισέβαλαν με πρωτοφανή βιαιότητα στην πλατεία Ταξίμ και στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και αντλίες νερού ενώ διέλυσαν τις σκηνές των κατασκηνωτών και προέβησαν σε συλλήψεις. Δεκάδες είναι οι τραυματίες, τουλάχιστον 30, σύμφωνα με τις αρχές, αριθμός που πιθανότατα είναι μεγαλύτερος.

image
Το πάρκο Γκεζί, το πρωί της Κυριακής

Η Ομάδα Αλληλεγγύης της Ταξίμ, χαρακτήρισε την επέμβαση της αστυνομίας «βάρβαρη επίθεση» και τόνισε ότι τραυματίστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, ενώ δεκάδες χτυπήθηκαν από πλαστικές σφαίρες. 

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν εχθές ότι υπήρχε ένας νεκρός.

Σημειώνεται ότι η βίαια εκκαθάριση έλαβε χώρα λίγες ώρες πριν τη μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνει στην Κωνσταντινούπολη ο τούρκος πρωθυπουργός.

image

Δείτε επίσης: Σκηνικό πολέμου στην πλατεία Ταξίμ

Μετά την επιχείρηση της αστυνομίας, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να στήνουν οδοφράγματα στην κεντρική λεωφόρο που οδηγεί στην πλατεία Ταξίμ ενώ και στην πρωτεύουσα Άγκυρα χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα. Διαδηλώσεις έγιναν και στη Σμύρνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

image

Η Συνομοσπονδία των Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK) προανήγγειλε γενική απεργία για τη Δευτέρα.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή για την «εκκαθάριση του αστικού πάρκου Γκεζί. Οι δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν στο πάρκο Γκεζί με ασπίδες και αντιασφυξιογόνες μάσκες πνίγοντας τους διαδηλωτές στα δακρυγόνα. Επικράτησε πανικός, πολίτες έτρεχαν έντρομοι μακριά από τα δακρυγόνα και τις αντλίες νερού ενώ την ώρα της επίθεσης στο πάρκο βρίσκονταν και παιδιά. «Όποιος μπαίνει στην πλατεία Ταξίμ θα αντιμετωπίζεται ως τρομοκράτης» είχε δηλώσει αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, προλειαίνοντας το έδαφος για την επέμβαση.

Σύμφωνα με καταγγελίες διαδηλωτών, δεν επετράπη στα ασθενοφόρα η πρόσβαση, αλλά ούτε και στους δημοσιογράφους για την κάλυψη των γεγονότων.

Κόσμος αναζήτησε καταφύγιο στο ξενοδοχείο Divan της Κωνσταντινούπολης, το οποίο βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των δυνάμεων καταστολής που επιτέθηκαν με δακρυγόνα, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που εγκλωβίστηκαν στο ξενοδοχείο.

image

Παράλληλα με την βίαιη επιχείρηση εκκαθάρισης ξέσπασαν επεισόδια σε παρακείμενους δρόμους της πλατείας Ταξίμ. Χιλιάδες πολίτες από όλα τα σημεία της Κωνσταντινούπολης ξεχύνονταν τα ξημερώματα στους δρόμους με κατεύθυνση προς την πλατεία Ταξίμ.

image

Η πλατφόρμα Ταξίμ, που συνενώνει 116 κινήματα, κάλεσε σε συγκέντρωση το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία της Κωνσταντινούπολης, την ώρα που θα βγαίνουν στο δρόμο και οι ίδιοι οι υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν.