Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ένας από τους διαδηλωτές κατά του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν σήμερα στην Υεμένη, καθώς οι εντάσεις συνεχίζονται στη χώρα από το αντικαθεστωτικό κύμα που έχει ξεσπάσει.

Ads

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως ένας ένοπλος που επέβαινε σε μοτοσικλέτα άνοιξε πυρ κοντά στην κεντρική πλατεία στην πόλη Χουντέιντα εναντίον διαδηλωτών που λάμβαναν μέρος στις μουσουλμανικές προσευχές την αυγή. Ο άνδρας ο οποίος έχασε τη ζωή του περιφρουρούσε το χώρο όπου βρίσκονται οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές. «Η νεολαία έκανε την πρωινή προσευχή και οι φρουροί επιθεωρούσαν τα όρια της πλατείας όταν μια μοτοσικλέτα πέρασε από την περιοχή και αυτός που επέβαινε σε αυτή άνοιξε πυρ», δήλωσε ο Άμπντελ Χάφεζ Μοχάμεντ, ένας από τους ανθρώπους της περιφρούρησης. Στο Άντεν, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από πυρά διαδηλωτών, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, άλλοι τρεις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας υποκύπτοντας στα τραύματα που είχαν υποστεί στα επεισόδια στη Σαναά, αυξάνοντας σε οκτώ το συνολικό απολογισμό των θυμάτων στις ταραχές από την Τρίτη σε Σαναά, Τάιζ και Χουντέιντα.

Συνολικά, πάνω από 123 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας αφότου ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Ιανουάριο με κεντρικό αίτημα την αποχώρηση του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, που βρίσκεται στην εξουσία επί 32 χρόνια.

Ads

Δυτικές χώρες και οι Αραβικές χώρες του Κόλπου έχουν προσπαθήσει να διαμεσολαβήσουν για να συμφωνηθεί μια εύτακτη μεταβίβαση της εξουσίας, χωρίς πάντως επιτυχία. Ο Σάλεχ λέει ότι θέλει να αποχωρήσει αλλά όχι πριν φροντίσει η εξουσία να περάσει σε «ασφαλή χέρια».