Σφοδρά καιρικά φαινόμενα εξακολουθούν σαρώνουν την Ευρώπη, χωρίς σημάδια εκτόνωσης, προκαλώντας σωρεία προβλημάτων σε πολλές πόλεις. Από τη Βρετανία ως την Πολωνία έχουν κλείσει σχολεία, αεροδρόμια και σιδηροδρομικοί σταθμοί.

Ads

Η Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίζει τη σφοδρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 30 ετών, μεταδίδει το δίκτυο Al Jazeera, ενώ έχει καλέσει δυνάμεις του στρατού στο Hampshire, στα νότια της χώρας, όπου έχουν αποκλειστεί περί τα 1.000 οχήματα λόγω των χιονοπτώσεων. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι μέχρι την Τετάρτη το βράδυ θα πέσει χιόνι έως και 40 εκατοστά στο Λονδίνο, αλλά και σε άλλες περιοχές της νότιας Αγγλίας. Στη Σκωτία η θερμοκρασία έφτασε έως και τους -15 βαθμούς Κελσίου.

Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία (Met Office) εκτιμά ότι τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν για ακόμα δυο εβδομάδες.

Η Πολωνία, η Ελβετία, η Αυστρία, χώρες των Άλπεων όλες, πλήττονται από σοβαρές χιονοστιβάδες. Άγνωστος αριθμός σκιέρ αγνοείται ενώ πολλοί συνταξιούχοι και ειδικά άστεγοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την κακοκαιρία. Στην Πολωνία μονάχα, τα θύματα του ψύχους έχουν ξεπεράσει τα 100.

Ads

Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και στη Γερμανία, όπου η πυροσβεστική υπηρεσία στην πόλη του Ανόβερου αφαιρεί από τα δέντρα και τα κτίρια μεγάλα κομμάτια πάγου, προς αποφυγή ατυχημάτων.

Στο Kassel της κεντρικής Γερμανίας φορτηγά με αλάτι βρίσκονται στους δρόμους, ενώ ακυρώθηκαν οι πτήσεις από το αεροδρόμιο του Dusseldorf. Οι μετεωρολόγοι αναμένουν θερμοκρασίες μέχρι και 20 υπό το μηδέν τις επόμενες νύχτες.

Στην Ελβετία εντοπίστηκαν οι σοροί τριών σκιέρ π[ου αγνοούνταν ύστερα από χιονοστιβάδα στο κέντρο της χώρας. Πρόκειται για δυο Ελβετούς υπηκόους και έναν Γερμανό που εντοπίστηκαν στην κοιλάδα Diemtig Valley, 40χλμ νότια της πρωτεύουσας Βέρνης.