Ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός της Συρίας Αντέλ Σαφάρ δήλωσε χθες το βράδυ ότι η κυβέρνησή του θα εκπονήσει ένα πλήρες σχέδιο μεταρρυθμίσεων στους τομείς πολιτικής, οικονομίας και δικαιοσύνης. Παρ’ όλα αυτά οι πολίτες επέμειναν και χθες το βράδυ στις κινητοποιήσεις, ακόμα και από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους. «Επαίσχυντη και απαράδεκτη» χαρακτήρισε την κατάσταση στη Συρία ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας.

Ads

Ο Αντέλ Σαφάρ επιπλέον ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπών που θα προτείνουν νέους νόμους και τροποποιήσεις στην νομοθεσία στους τομείς αυτούς. Στο μεταξύ χιλιάδες πολίτες κρατώντας κεριά και φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα έκαναν το βράδυ νέα πορεία στη Δαμασκό σε ένδειξη συμπαράστασης στους πολίτες της πόλης Ντεράα που έχει γίνει πεδίο αιματηρών συγκρούσεων.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις κατάγγειλαν ότι οι συριακές δυνάμεις συνέλαβαν χθες ακόμα δύο βετεράνους πολιτικούς της αντιπολίτευσης και πολλές γυναίκες διαδηλώτριες. Παράλληλα οι ίδιες οργανώσεις κατάγγειλαν ότι μέχρι στιγμής πάνω από 600 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας τις έξι εβδομάδες που διαρκούν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Οι συλληφθέντες της αντιπολίτευσης είναι ο 81χρονος Χασάν Αμπντέλ Αζίμ που πιάστηκε στη Δαμασκό και ο 85χρονος Ομάρ Κασάς στην πόλη Αλέπο.

Πάνω από 500 πολίτες συνελήφθησαν σήμερα Κυριακή στην Ντεράα, με τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές να ετοιμάζονται για νέο γύρο διαμαρτυριών την ερχόμενη εβδομάδα.

Ads

Στη Ντεράα διαδήλωσαν από τα μπαλκόνια

Γυναίκες και παιδιά στην πολιορκημένη από τα κυβερνητικά στρατεύματα και τις παραστρατιωτικές ομάδες, Ντεράα ξεκίνησαν αργά το βράδυ του Σαββάτου μια πρωτότυπη όσο και απελπισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας, κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ανεβασμένες στις ταράτσες των σπιτιών τους οι γυναίκες συνοδευόμενες από παιδιά και ανήλικους, διαδήλωναν αργά το βράδυ την αντίθεσή τους στο καθεστώς βροντοφωνάζοντας συνθήματα με κυριότερο το «Ο Θεός είναι ισχυρότερος από τον τύραννο».

Αυτή η μορφή διαμαρτυρίας είχε πρωτοεμφανιστεί στο Ιράν κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης και των αιματηρών συγκρούσεων των δυνάμεων ασφαλείας με διαδηλωτές, μετά τις εκλογές του 2009, όταν οι αντικαθεστωτικοί είχαν καταλάβει τις στέγες των κτηρίων στην Τεχεράνη, φωνάζοντας το σύνθημα «Ο Θεός είναι πιο ισχυρός».

Το ηλεκτρικό ρεύμα και οι τηλεπικοινωνίες είναι κομμένα εδώ και ημέρες στην πόλη, όπου αργά το βράδυ οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν νέα επιδρομή στο τετράγωνο της παλιάς πόλης όπου βρίσκεται το ιστορικό τέμενος Ομάρι. «Η επιδρομή είναι πολύ άγρια. Είναι η πιο άσχημη βραδιά. Γυναίκες και παιδιά αντιδρώντας έχουν ανέβει στις ταράτσες τους και φωνάζουν το σύνθημα, ο Θεός είναι πιο ισχυρός από τον τύραννο», δήλωσε τηλεφωνικά στο Ρόιτερ ένας κάτοικος.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι άντρες της μυστικής αστυνομίας εισβάλουν στις οικίες, αρπάζουν τους άντρες, τους στοιβάζουν σε φορτηγά οχήματα και τους μεταφέρουν σε άγνωστο προορισμό.

Κάμερον: Επαίσχυντη και απαράδεκτη η κατάσταση στη Συρία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, κατήγγειλε σήμερα την «επαίσχυντη και απαράδεκτη» κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC. «Είναι μια κατάσταση εντελώς επαίσχυντη και απαράδεκτη, να βλέπουμε το καθεστώς αυτό να σκοτώνει τους ίδιους τους πολίτες του», είπε ο Κάμερον, υπογραμμίζοντας όμως ότι υπάρχουν «διαφορές» σε σχέση με τη Λιβύη, όπου το ΝΑΤΟ παρενέβη με αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

«Στη Λιβύη μας ζήτησε να παρέμβουμε ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο λιβυκός λαός μας παρακάλεσε, ενεργήσαμε με βάση μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών», υπενθύμισε. «Προφανώς πρέπει να κάνουμε περισσότερα στη Συρία για να εντείνουμε τις πιέσεις στο καθεστώς και να δείξουμε σε διεθνές επίπεδο ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό. Αρχίσαμε να το κάνουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση όμως νομίζω ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον 539 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων στη Συρία ενώ η «Επιτροπή Μαρτύρων της 15ης Μαρτίου» κάνει λόγο για τουλάχιστον 582 θύματα.

Καθεστωτική διαδήλωση…κατά του Al Jazeera

Περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ έξω από τα γραφεία του παναραβικού δικτύου Al Jazeera κατηγορώντας το για «ψεύδη και υπερβολές» στην κάλυψη του κινήματος αμφισβήτησης του συριακού καθεστώτος. Οι υποστηρικτές του Μπασάρ Αλ-Άσαντ εκτός από φωτογραφίες του προέδρου κρατούσαν και πανό που έγραφαν μηνύματα όπως «Το Αλ Τζαζίρα είναι εβραϊκό δορυφορικό δίκτυο» και «Άνθρωποι του Κατάρ, περιορίστε τον εμίρη σας».

Σημειώνεται πως τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Συρίας κατηγορούν τακτικά τα δορυφορικά δίκτυα, κυρίως το Al Jazeera, το Al Arabiya, το BBC και το France 24 ότι «κατασκευάζουν» τις εικόνες που προβάλλουν. Τα ίδια όμως τα συριακά μέσα δεν έχουν προβάλλει ούτε μία εικόνα από τις κινητοποιήσεις που βάφονται με αίμα εδώ και έναν μήνα.