Το ευρώ συνεχίζει να δέχεται πιέσεις, μια μέρα μετά την ανακοίνωση του ιρλανδικού πακέτου λιτότητας ύψους 15 δισ. ευρώ. Στις 09:29 (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,3333 δολάρια, κοντά στο χαμηλό διμήνου των 1,3284 δολαρίων στο οποίο υποχώρησε χθες. «Μηδενικό κίνδυνο» διάλυσης της ευρωζώνης «βλέπει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), προειδοποιώντας πάντως πως η κατάσταση στη ζώνη του ευρώ είναι σοβαρή. Σε νέο επίπεδο ρεκόρ έφτασαν σήμερα οι αποδόσεις των ιρλανδικών δεκαετών ομολόγων, εκτοξεύοντας το επιτόκιο δανεισμού στο 9,01% έναντι 8,864% που ήταν το βράδυ της Τετάρτης.

Ads

«Υπάρχει μηδενικός κίνδυνος», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι μόνο η Ιρλανδία έχει ζητήσει βοήθεια τονίζοντας ωστόσο ότι «τα επιτόκια δανεισμού αυξάνονται και για άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Τα προβλήματα είναι διαφορετικά κάθε φορά: άλλες φορές έχουμε έναν πολύ ανεπτυγμένο τραπεζικό τομέα, άλλες μια πολύ ασθενή ανάπτυξη. Ομως το ταμείο διάσωσης είναι αρκετά μεγάλο για όλο τον κόσμο», υπογράμμισε. «Σίγουρα, η κατάσταση είναι σοβαρή», πρόσθεσε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου ότι η κατάσταση για το ευρώ είναι «εξαιρετικά σοβαρή». Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι το ευρώ είναι ένα νόμισμα στέρεο και ότι το μέλλον του δεν τίθεται σε κίνδυνο.

Δεν γίνεται καμία συζήτηση για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε άλλες χώρες, εκτός της Ιρλανδίας, τόνισε η Κομισιόν την Πέμπτη, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές που βλέπουν την Πορτογαλία ως την επόμενη χώρα που θα ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ. Ερωτηθείς για αν ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα μπορούσε να ενισχυθεί στην περίπτωση που περισσότερες χώρες προσέφευγαν σε αυτόν, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, είπε: «Οι μηχανισμοί οικονομικής στήριξης είναι στη θέση τους, διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και είναι έτοιμοι να χρησιμοποιηθούν, αν χρειαστεί και αν ζητηθεί. Αυτή τη στιγμή δεν γίνονται συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο οίκος Moody’s έθεσε υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση ορισμένες ιρλανδικές τράπεζες. Ειδικότερα, πρόκειται για τις τράπεζες Bank of Ireland, EBS Building Society και Irish Life & Permanent.

Ads

Η Moody’s έχει προειδοποιήσει την Ιρλανδία με υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, επικαλούμενη το μεγάλο κόστος της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού της τομέα.

Σημειώνεται ότι και η S&P μείωσε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση του ιρλανδικού δημοσίου από Α σε ΑΑ- και τη βραχυπρόθεσμη από Α-1 από Α-1+.

Α. Βέμπερ: Εάν χρειασθεί θα ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης

Παράλληλα, το κορυφαίο μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Άξελ Βέμπερ, δήλωσε πως ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης μπορεί να ενισχυθεί με νέα κεφάλαια, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές. «Επτακόσια πενήντα δισ. θα έπρεπε να επαρκούν για τη διασφάλιση των αγορών» δήλωσε ο Βέμπερ χθες στο Παρίσι. «Εάν όμως δεν φθάσουν, θα χρειαστεί να αυξηθούν», δήλωσε.

Τα σχόλια αυτά παρακίνησε η άνοδος ρεκόρ των ομολογιακών αποδόσεων της Ισπανίας και Πορτογαλίας σε συνθήκες φόβου των επενδυτών ότι οι οικονομίες αυτές θα ακολουθήσουν την τροχιά διάσωσης της Ελλάδας και Ιρλανδίας. «Οι κυβερνήσεις θα κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί ακέραιο το ευρώ» δήλωσε ο Βέμπερ. Κάλεσε επίσης για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επίλυσης κρίσεων στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης που να διασφαλίζει πως οι κάτοχοι ομολόγων θα συμμετέχουν στο κόστος μελλοντικών αναδιαρθρώσεων χρεών.

Επίσης, ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ και υποψήφιος διάδοχος του Τρισέ στο τιμόνι της ΕΚΤ, δήλωσε πως η μελλοντική παροχή βοήθειας στις χώρες-μέλη πρέπει να συνδέεται με ‘αυστηρούς όρους’ και να χρησιμοποιείται ‘μόνον όταν απειλείται η σταθερότητα της νομισματικής ένωσης συνολικά’, δήλωσε. Τέλος, ο Βέμπερ τόνισε πως η ΕΚΤ καλωσορίζει το αίτημα της Ιρλανδίας για βοήθεια και έχει εμπιστοσύνη πως το πακέτο θα συμβάλει στην σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει διάσωση της Ισπανίας»

«Η Ευρώπη μέχρι στιγμής έχει επιβιώσει της διάσωσης της Ελλάδα. Η χρηματοοικονομική διάσωση της Ιρλανδίας είναι επίσης διαχειρίσιμη. Ακόμη κι αν η Πορτογαλία γίνει η τρίτη χώρα που ζητήσει βοήθεια, όπως προβλέπουν πολλοί, είναι απίθανο να οδηγηθεί η Ευρώπη στο χείλος. Αλλά ενδεχόμενη διάσωση της Ισπανίας, η οικονομία της οποίας έχει το διπλάσιο μέγεθος και των άλλων τριών μαζί, θα μπορούσε να πλήξει σημαντικά την ικανότητα των ισχυρότερων χωρών της Ευρώπης να βοηθήσουν τις ασθενέστερες, και θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα για το ευρώ», επισημαίνουν σε άρθρο τους οι New York Times, τονίζοντας ακόμη πως αν και η Ισπανία, όπως η Ιρλανδία, έχει υιοθετήσει ένα σχέδιο λιτότητας προκειμένου να αποφύγει τη διάσωση, θα μπορούσε να χρειαστεί βοήθεια εάν το τραπεζικό της σύστημα αποδειχτεί λιγότερο ισχυρό από ό,τι νομίζει η κυβέρνηση ότι είναι, όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας.

Αυτή η πιθανότητα έχει δημιουργήσει ανησυχίες στους δανειστές, με το κόστος δανεισμού να αυξάνεται αν και η Μαδρίτη έχει μειώσει το έλλειμμά της και οι τράπεζες της χώρας ισχυρίζονται ότι έχουν αρκετή ισχύ ώστε να απορροφήσουν τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια.

Pimco: Ναι στη συμμετοχή ιδιωτών στο μηχανισμό διάσωσης

Ένας από τους ισχυρότερους επενδυτές στην αγορά ομολόγων, ο Mohamed El Erian της Pimco συντάσσεται με την θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel και υποστηρίζει ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να μοιραστούν το βάρος ενδεχόμενης κρατικής «διάσωσης». «Είναι παράλογο να περιμένει κανείς ότι θα επωμιστεί όλο το βάρος ο Ιρλανδός φορολογούμενος» δήλωσε ο El Erian στο BBC. Κατά την άποψή του είναι άδικο να πληρώσουν οι Ιρλανδοί όλες τις ζημίες των τραπεζών που «ουσιαστικά έχουν πλέον εξαγοραστεί από το κράτος» «Εκτίμησή μας είναι ότι χρειάζεται ευρύτερος επιμερισμός του κόστους ώστε να περιλαμβάνεται η ΕΕ, το ΔΝΤ και οι ιδιώτες επενδυτές» δήλωσε. Μία ημέρα αφού η Angela Merkel κάλεσε τους πολιτικούς να «επιδείξουν το απαραίτητο θάρρος ώστε να επιβληθούν στις αγορές» ο El Erian δηλώνει πως αρκετοί επενδυτές αναγνωρίζουν την ανάγκη για συμβιβασμό.

«Είναι στο μακροπρόθεσμο συμφέρον τους να εργαστούν στην κατεύθυνση των προληπτικών και ελεγχόμενων αναδιαρθρώσεων χρεών που στηρίζουν την υψηλότερη ανάπτυξη» δήλωσε. Κατά την άποψή του, η αντιμετώπιση της κρίσης θα πρέπει να γίνεται σε τρία στάδια. Το πρώτο είναι η αναγνώριση του προβλήματος, το δεύτερο ο καθησυχασμός των αγορών και το τρίτο είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος. Όπως εκτιμά, η Ελλάδα και η Ιρλανδία βρίσκονται στο δεύτερο στάδιο, όμως, τονίζει ότι η κατάσταση των δύο χωρών είναι διαφορετική: «Η ελληνική διάσωση δεν έχει δουλέψει», είπε.

Μάλιστα, η υπουργός οικονομίας της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής ιδιωτών στον ευρωπαϊκό «μηχανισμό στήριξης». «Οι Γερμανικές Αρχές υπέβαλαν ένα πρώτο σχέδιο και δουλεύουμε επί ορισμένων αρχών που επιθυμούμε να αναγνωριστούν, συμπεριλαμβανομένου ότι ο μηχανισμός, αν υποθέσουμε ότι θα συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας, θα πρέπει να είναι εφαρμόζεται κατά περίπτωση», δήλωσε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ.