Συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινής αστυνομίας σημειώθηκαν στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ύστερα από πορεία Ισραηλινών στην αραβική συνοικία Silwan. Οι Ισραηλινοί διαδηλωτές ζητούσαν την απομάκρυνση των Αράβων από την περιοχή και την άμεση κατεδάφιση των σπιτιών, ώστε να ανεγερθούν οι νέες εβραϊκές συνοικίες.

Ads

Οι υποστηρικτές του εποικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως την «αιώνια πόλη» και επιθυμούν τον διωγμό των Αράβων από την περιοχή, ώστε να «επισφραγιστεί η Εβραϊκή κυριαρχία σε όλη την πόλη».

Από την πλευρά τους οι παλαιστίνιοι επιθυμούν η ανατολική Ιερουσαλήμ να αποτελέσει την πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

Σύμφωνα με το Aljazeera, η πορεία είχε προκαλέσει αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα των πολιτικών του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου και του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος φέρεται να επιχείρησε να τη σταματήσει. Από την πλευρά τους οι παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για προκλητική κίνηση από τους εποίκους.

Ads

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αμερικανό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ για το θέμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. «Θέλουμε ν΄ αρχίσει αμέσως η ειρηνευτική διαδικασία. Οι ΗΠΑ το θέλουν επίσης. Ελπίζω ότι το ίδιο θέλουν και οι Παλαιστίνιοι», τόνισε ο Νεντανιάχου μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι «εντός των προσεχών ημερών θα γνωρίζουμε εάν η ειρηνευτική διαδικασία έχει δρομολογηθεί».

Από την πλευρά του ο Τζορτζ Μίτσελ τόνισε ότι οι συνομιλίες που είχε τις δύο τελευταίες ημέρες με ισραηλινούς και παλαιστινίους ηγέτες ήταν «παραγωγικές και θετικές».

Παλαιστινιακές πηγές, αναφέρουν ότι ο αμερικανός απεσταλμένος θα επιστρέψει στην περιοχή στις αρχές Μαϊου.

Υπενθυμίζεται ότι ο εποικισμός του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ είχε προκαλέσει μεγάλες διεθνείς αντιδράσεις.