Το μισθολόγιο της CIA περιλαμβάνει σύμβουλο του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για διαφθορά, σύμφωνα με αποκαλύψεις της εφημερίδας The New York Times.

Ads

Επικαλούμενη αξιωματούχους των κυβερνήσεων του Αφγανιστάν και των ΗΠΑ, η εφημερίδα σημειώνει πως ο Μοχάμεντ Ζία Σαλέχι, μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Αφγανιστάν, φαίνεται ότι πληρώνεται από την υπηρεσία κατασκοπείας των ΗΠΑ επί αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παραμένει αδιευκρίνιστο εάν ο Σαλέχι πληρώνεται για να δίνει πληροφορίες στη CIA, για να προωθεί τις θέσεις των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Καρζάι, και τα δύο, ή κάτι άλλο.

Ο Σαλέχι είχε συλληφθεί από την αστυνομία του Αφγανιστάν στο πλαίσιο έρευνας τον Ιούλιο, αλλά απελευθερώθηκε αφού παρενέβη ο πρόεδρος Καρζάι.

Ads

Η σχέση του Σαλέχι με τη CIA υπογραμμίζει τις αντιφάσεις της πολιτικής της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα στο Αφγανιστάν, επισήμανε η εφημερίδα.

Η κυβέρνηση Ομπάμα πιέζει τον Καρζάι να κάνει περισσότερο για να ξεριζώσει την διαφθορά στην κυβέρνησή του και να αυξήσει το κύρος του. Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι μια επιτυχής “αντιμετώπιση του αντάρτικου” των Ταλιμπάν θα κριθεί από τη στήριξη των πολιτών στην κυβέρνηση στην Καμπούλ και το να παραμεριστούν οι Ταλιμπάν.

Στο μεταξύ, νέα πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε σήμερα στο Αφγανιστάν, όπου μαχητές των Ταλιμπάν σκότωσαν 9 Αφγανούς αστυνομικούς στη βόρεια επαρχία Κουντούζ, δήλωσε ο κυβερνήτης της. Πρόκειται για άλλη μια επίθεση που εντάσσεται στην κλιμάκωση των ενεργειών τους στην άλλοτε σχετικά ήρεμη περιοχή της χώρας.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγη ώρα πριν την αυγή, ενώ οι αστυνομικοί κοιμούνταν, είπε ο κυβερνήτης της Κουντούζ Μοχάμαντ Ομάρ. «Μόνο ένας αστυνομικός επέζησε από την επίθεση, αλλά τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο» τόνισε ο Ομάρ.