Καμία κατηγορία δεν απαγγέλθηκε από την εισαγγελία της Βρετανίας εις βάρος του αστυνομικού για τον θάνατο του Ίαν Τόμλινσον, ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια μία διαδήλωσης για την Ομάδα των 20 (G20) την 1η Απριλίου του 2009 στο Λονδίνο. Ο Ίαν Τόμλινσον βρέθηκε τυχαία ανάμεσα από τους διαδηλωτές και τις αστυνομικές δυνάμεις, κοντά στην Τράπεζα της Αγγλίας, στο κέντρο του Λονδίνου, καθώς επέστρεφε σπίτι του.

Ads

Ένας αστυνομικός έσπρωξε βίαια, αιφνιδιαστικά και απρόκλητα τον 47χρονο εφημεριδοπώλη που έπεσε στο έδαφος χτυπώντας το πρόσωπό του. Αρχικά φαίνεται σοκαρισμένος και ζητάει πεσμένος εξηγήσεις από τους αστυνομικούς, οι οποίοι τον κοιτούν, χωρίς να του προσφέρουν την παραμικρή βοήθεια. Λίγο αργότερα ο Τόμλινσον θα αφήσει την τελευταία του πνοή.

Μία πρώτη νεκροψία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Τόμλινσον υπέκυψε λίγα λεπτά μετά την πτώση του από καρδιακή κρίση. Η επίσημη εκδοχή ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή ανατράπηκε πλήρως όταν η Guardian δημοσίευσε βίντεο που δείχνει άντρα της αστυνομίας να τον χτυπά με το γκλοπ του και να τον σπρώχνει στο έδαφος λίγο πριν αυτός καταρρεύσει και καταλήξει. Μία δεύτερη νεκροψία έδειξε «αιμορραγία στην κοιλιακή χώρα».

Όπως αναφέρει η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος η «μεγάλη διαφωνία μεταξύ των ειδικών για τα αίτια του θανάτου του Ίαν Τόμλινσον δεν δίνουν τη δυνατότητα για μία σίγουρη διαπίστωση ότι ο θάνατος του προήλθε από το γεγονός ότι ρίχτηκε στο έδαφος από τον αστυνομικό». Ο διευθυντής της υπηρεσίας, Κιρ Σταρμερ, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική καταδίκης» λόγω της σύγκρουσης μεταξύ των ιατροδικαστικών εκθέσεων.

Ads

Τον αποτροπιασμό τους εξέφρασαν οι συγγενείς του θύματος που προτίθενται να ασκήσουν έφεση. «Πρόκειται είτε για κακή πρόθεση, είτε για ανικανότητα», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Τζουλς Κάρεϊ.

Ο θετός γιος του Τόμλισον, Πολ Κινγκ χαρακτήρισε την απόφαση εξοργιστική. «Πρόκειται για μία τεράστια προσπάθεια συγκάλυψης. Είναι ανίκανοι» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε «Ο Στάρμερ παραδέχτηκε στην τηλεόραση ότι ο αστυνομικός επιτέθηκε στον πατέρα μας. Αλλά δεν κάνει τίποτα. Είναι ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα. Γιατί δεν του απήγγειλε κατηγορίες;»

Η Ανεξάρτητη Αστυνομική Επιτροπή Παραπόνων πάντως ανέφερε ότι θα δώσει το φάκελο στη Met (Metropolitan Police Service), η οποία θα εξετάσει κατά πόσον ο αστυνομικός θα πρέπει να αντιμετωπίσει διώξεις. Θα γίνει μία έκθεση αναφορικά με τις συνθήκες του θανάτου του Τόμλισον και η υπόθεση θα επανεξεταστεί από τους εισαγγελείς.

Η οικογένεια Tomlinson έχει επικρίνει επιπλέον και το χρόνο που χρειάστηκε η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος για να λάβει την απόφασή της. Η πρώτη έρευνα διεξήχθη από την Ανεξάρτητη Αστυνομική Επιτροπή Παραπόνων, οι αξιωματούχοι της οποίας πιστεύεται ότι έχουν μία σαφή εικόνα για το κατά πόσον υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για να ασκηθεί ποινική δίωξη. Μάλιστα ολοκλήρωσε τις έρευνες της σε μόλις τέσσερις μήνες και τον Αύγουστο παρέδωσε το φάκελο της υπόθεσης στην Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος, η οποία διαβεβαίωσε την οικογένεια του θύματος ότι θα έχει λάβει την απόφασή της έως τα Χριστούγεννα του 2009. Από την πλευρά της, οι υπηρεσία έχει δώσει διάφορες εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις, ισχυριζόμενη ότι έπρεπε να επιστρέψει στην Ανεξάρτητη Αστυνομική Επιτροπή Παραπόνων για διευκρινίσεις πολλές φορές για διάφορα ζητήματα.