Ο πρώην πράκτορας της CIA (πρώην συμβούλου της NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε το μυστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ για παρακολούθηση επικοινωνιών Prism, βρίσκεται ακόμα στο αεροδρόμιο Σερεμέτγιεβο της Μόσχας, στο χώρο μετεπιβίβασης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ads

 
Όπως σημείωσε ο Πούτιν ο Σνόουντεν είναι «ελεύθερος να φύγει και θα το πράξει το συντομότερο». Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Φινλανδία ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα η υπόθεση να μην επηρεάσει τις σχέσεις του Κρεμλίνου με την Ουάσινγκτον, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν πρόκειται η Ρωσία να τον παραδώσει στις ΗΠΑ. Αναφερόμενος στις κατηγορίες για υπόθαλψη κατασκόπων έκανε λόγο για «σκουπίδια». 

«Ρωσία δεν έχει εμπλακεί σε καμία περίπτωση στις κινήσεις του Σνόουντεν. Ο ίδιος επέλεξε τη διαδρομή του», αναφέρει από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις κατηγορίες των ΗΠΑ, που επιρρίπτουν ευθύνες σε Ρωσία και Κίνα για τη μη έκδοσή του. Υπενθυμίζεται πως ο Σνόουντεν αναχώρησε ξαφνικά από το Χόνγκ Κόνγκ, την ώρα που οι ΗΠΑ πίεζαν την τοπική κυβέρνηση να τον παραδώσει, και προσγειώθηκε την Κυριακή στη Μόσχα.
 
Ο τελικός προορισμός του Σνόουντεν παραμένει άγνωστος, ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού ανακοίνωσε πως ο πρώην κατάσκοπος της CIA έχει ζητήσει άσυλο από την κυβέρνηση της χώρας. Ο Σεργκέι Λαβρόφ απευθυνόμενος στις ΗΠΑ τόνισε πως «η Ρωσία δεν δέχεται απειλές».
 
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους ζήτησε από τη Ρωσία «ηρεμία» και την κάλεσε να παραδώσει τον Σνόουντεν που κατηγορείται για κατασκοπεία σε βάρος των ΗΠΑ. «Δεν επιδιώκουμε μια αντιπαράθεση με τη Μόσχα», δήλωσε ο Τζον Κέρι.
 
Αν τελικά το αίτημα του Σνόουντεν για άσυλο από τον Ισημερινό γίνει δεκτό – ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα ανακοίνωσε πως εξετάζει το «αίτημα με πολύ μεγάλη προσοχή» – τότε θα πρέπει να στηθεί μια «αερογέφυρα». Όπως αναφέρει το RT για να φτάσει από τη Μόσχα στον Ισημερινό θα πρέπει να μεταφερθεί αρχικά στην Κούβα.