Στις συνεδριάσεις των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, στις Βρυξέλλες θα παραστεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου μια μέρα μετά τη νέα διάψευση από τον πρωθυπουργό περί επικείμενης απομάκρυνσής του από το υπ. Οικονομικών. Ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της Ε.Ε. Ολι Ρέν πρόκειται να παρουσιάσει την έκθεση προόδου της τρόικας ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να συζητήσει την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody’s, την οποία έχει χαρακτηρίσει εντελώς αδικαιολόγητη.

Ads


Εκτός από την έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας
που θα παρουσιάσει ο επίτροπος Ολι Ρεν, ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα κληθεί να παρουσιάσει την πορεία του προϋπολογισμού για τους πρώτους 2 μήνες του 2011, που σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, ESA95, λογιστικά (δαπάνες, έσοδα) προσμετρούνται στον προϋπολογισμό του 2010. Υπενθυμίζεται επίσης πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει ζητήσει με επιστολή του από τα αρμόδια στελέχη της Ευρώπης την αντιμετώπιση του θέματος της λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης και του ελέγχου τους «επειγόντως στο επίπεδο του Εurogroup και του Ecofin».

Επίσης, οι 17 υπουργοί οικονομικών της ζώνης του ευρώ, θα κληθούν να αποσαφηνίσουν την επί της αρχής πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα που επετεύχθη από τους ηγέτες της ευρωζώνης την περασμένη Παρασκευή. Δηλαδή, ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να:

  1. Ενημερώσει για το σχέδιο επίσπευσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όπως αναγράφεται στο κοινό ανακοινωθέν των 17.
  2. Να παραθέσει σχέδιο επίσπευσης και πλήρους εφαρμογής του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το eurogroup αναμένεται να ζητήσει αναλυτική λίστα και χρονοδιάγραμμα, καθώς όπως φαίνεται οι περισσότερες κινήσεις της κυβέρνησης πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2013
  3. Να παρουσιάσει την πρόταση από μέρους της Ελλάδας για το πώς θα αλλάξει το νομικό πλαίσιο ώστε να υιοθετηθεί ο λεγόμενος δημοσιονομικός κανόνας (Fiscal rule). Στο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι το νομικό πλαίσιο «πρέπει να είναι όσο ισχυρό και σταθερό γίνεται», ωστόσο δεν αναφέρεται ρητώς ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο Σύνταγμα.
  4. Να αποσαφηνίσει τα επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες, του 2010 το ύψος των οποίων ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα.

Το eurogroup, έχοντας λάβει εντολή από τους αρχηγούς κρατών, έχει αναλάβει να διευθετήσει το νομικό πλαίσιο και τα χρονοδιαγράμματα βάσει των οποίων η Ελλάδα θα λάβει την παράταση των 7,5 ετών και την μείωση του επιτοκίου κατά 1%. Για να επικυρωθεί η εν λόγω απόφαση, πρέπει πρώτα να υπερψηφιστεί και από τους 27 υπουργούς οικονομικών της ΕΕ και μετέπειτα από τους ηγέτες της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου.

Ads

Κομβικό ζήτημα στις συναντήσεις θα είναι το κριτήριο του χρέους. Θα υποχρεώνει όλα τα κράτη να περιορίζουν κατά ένα εικοστό κάθε χρόνο το χρέος που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ (σημ. το 2011 εκτιμάται ότι το χρέος στην Ελλάδα θα φτάσει στο 152,6% του ΑΕΠ). Στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της προηγούμενης Παρασκευής αναφέρεται ένα περιθώριο για ελαστικότητα του όρου. Γίνεται λόγος για τη «θέσπιση ενδεικτικού αριθμητικού ορίου ύψους 1/20 για τη μείωση του χρέους, η οποία θα αξιολογηθεί λαμβανομένων υπόψη όλων των συναφών παραγόντων». Ο όρος εξειδικεύτηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο σε τηλεδιασκέψεις μεταξύ των κρατών-μελών και των αρμόδιων κοινοτικών οργάνων και η πρώτη επίσημη κουβέντα γίνεται σήμερα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής κείμενα προτείνεται ο κανόνας του 1/20 για τη μείωση του χρέους να κρίνεται με βάση τη μέση επίδοση της τελευταίας τριετίας και θα προβλέπονται «άλλοι συναφείς παράγοντες», οι οποίοι όμως δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Πολλά κράτη-μέλη με υψηλό χρέος ασκούν ήδη πιέσεις για ελαστικοποίηση του κριτηρίου, καθώς γνωρίζουν ότι δεν θα είναι εύκολο να υιοθετηθεί (με βάση τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ο ίδιος στόχος τελικά είχε περιοριστεί σε μια ικανοποιητικά πτωτική τροχιά του χρέους).