Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες αναχώρησε χθες από τη χώρα του για την Κούβα όπου θα υποβληθεί σε χημειοθεραπεία. Λίγες ώρες νωρίτερα εκχώρησε μερικές από τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρο της χώρας και στον υπουργό Οικονομικών, ενώ δήλωσε ότι οι γιατροί δεν ανακάλυψαν άλλα κακοήθη καρκινικά κύτταρα στο σώμα του. Δεν γνωστοποίησε για πόσο διάστημα θα απέχει από τα καθήκοντά του.

Ads

Το κοινοβούλιο της χώρας έδωσε με ομόφωνη απόφασή του την άδεια στον κ. Τσάβες να μεταβεί στην Κούβα για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα. Ο 56χρονος σοσιαλιστής πρόεδρος εξέφρασε χθες την ελπίδα του ότι η απουσία του θα είναι σύντομη.

Ο Τσάβες μεταβίβασε μέρος των προεδρικών εξουσιών στον αντιπρόεδρο Ελίας Χάουα για την διάρκεια της απουσίας του. Ακόμη, εκχώρησε στον υπουργό Οικονομικών Χόρχε Τζιορντάνι ορισμένες εξουσίες για θέματα που άπτονται του προϋπολογισμού.

«Θα πρέπει να πω ότι μετά την αφαίρεση του όγκου και όλες τις εξετάσεις που έγιναν εξαντλητικά ως σήμερα…δεν βρέθηκαν άλλα κακοήθη κύτταρα στο σώμα μου», δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Ads

Η δήλωση του Τσάβες ερμηνεύθηκε ως διάψευση των πληροφοριών πως ο καρκίνος έκανε μετάσταση και άρα είναι επικινδυνότερο και δυσκολότερο να αντιμετωπιστεί καθώς η αντιπολίτευση ασκεί πιέσεις, ώστε να παραδώσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο της χώρας. Πηγές της αντιπολίτευσης επίσης διακινούν φήμες ότι ο καρκίνος του έχει παρουσιάσει μετάσταση και εξαπλωθεί.

«Έχω πίστη στο Θεό, στην επιστήμη και στους γιατρούς της Κούβας και της Βενεζουέλας, όλους τους ανθρώπους που με φρόντισαν και τελικά στον εαυτό μου και στη θέλησή μου να ζήσω», δήλωσε ο 56χρονος πρόεδρος. «Το δεύτερο στάδιο (της θεραπείας) θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες με τη χημειοθεραπεία. […] Είμαι βέβαιος ότι το δεύτερο στάδιο θα με βοηθήσει να πάρω το δρόμο για την αποκατάσταση της υγείας μου», είχε δηλώσει νωρίτερα.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας υπεβλήθη τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αβάνα, σε εγχείριση για την αφαίρεση καρκινικού όγκου.