Σε κατάσταση λιμού κήρυξε τρεις ακόμη επαρχίες της Σομαλίας ο ΟΗΕ προειδοποιώντας ότι οι συνθήκες μπορεί να επιδεινωθούν και να κηρυχτεί όλη η χώρα ζώνη λιμού μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες.

Ads

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΗΕ «Η εξάπλωση του υποσιτισμού και τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν ξεπεράσει τα όρια του λιμού» επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα υπάρχει και πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου. Επίσης, τον προηγούμενο μήνα άλλες δύο περιοχές στο νότο είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση λιμού.

Επιπλέον, στις περιοχές της νότιας Σομαλίας τις οποίες ελέγχουν ισλαμιστές αντάρτες, είχαν εκδιωχθεί πέρυσι οι ομάδες αρωγής, επιτείνοντας το πρόβλημα.

«Η κατάσταση ανάγκης παραμένει σε όλες τις περιοχές της νότιας Σομαλίας και δεκάδες χιλιάδες θάνατοι έχουν ήδη καταγραφεί» ανέφερε το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης Λιμού (FEWS). Σύμφωνα, μάλιστα, με το FEWS «Ο λιμός αναμένεται να εξαπλωθεί σε όλες τις περιοχές του νότου στις επόμενες τέσσερις με έξι εβδομάδες και είναι πιθανό να παραμείνει μέχρι τουλάχιστον τον Δεκέμβριο του 2011».

Ads

O ΟΗΕ, ωστόσο, επισημαίνει ότι μέχρι τώρα οι ενέργειες της διεθνούς κοινότητας κατά της κρίσης παραμένουν ανεπαρκείς με τις ελλείψεις στους πόρους να είναι μεγάλες.

Την ίδια στιγμή εκατοντάδες πρόσφυγες περνούν καθημερινά τα σύνορα προς την Κένυα σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ενώ πολλοί κινούνται προς το Μογκαντίσου.