Πρώην Σοβιετικός στρατιώτης, που υπήρξε αγνοούμενος στο Αφγανιστάν περίπου για 33 χρόνια, βρέθηκε να ζει στην δυτική επαρχία του Χεράτ, έχοντας δημιουργήσει μια καινούρια ζωή. Επιμέλεια Νικολέττα Ρούσου

Ads

 
Ο Σεΐχ Αμπντάλα, εντοπίστηκε στην πόλη Σιντάντ μετά από έρευνα που διήρκησε ένα χρόνο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της επίσημης επιτροπής των βετεράνων Ρουσλάν Άουσεβ.
 
Ο πρώην στρατιώτης, τραυματίστηκε στη μάχη το 1980, μόλις μερικούς μήνες μετά την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης και διασώθηκε από τους γηγενείς Αφγανούς. Υιοθετώντας το αφγανικό όνομα, ο Σεΐχ Αμπντάλα, ο οποίος στην πραγματικότητα ονομάζεται, Μπακρεντίν Κακίμοβ, βρέθηκε να ζει μια ημινομαδική ζωή, στην αφγανική επαρχία ασκώντας παραδοσιακή ιατρική.
 
Ο Σεΐχ Αμπντάλα, κατάγεται από το Ουζμπεκιστάν όπου υπήρξε παντρεμένος, ωστόσο η σύζυγος του πέθανε και δεν έχει παιδιά. Όταν εντοπίστηκε από τους πρώην βετεράνους του Σοβιετικού στρατού, αν και μιλούσε με δυσκολία ρώσικα, έδειχνε να καταλαβαίνει τα γλώσσα, καθώς ήταν σε θέση να ονομάσει την πόλη της πρώην κατοικίας του στο Ουζμπεκιστάν και τα ονόματα των συγγενών του. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο της επιτροπής των βετεράνων, Αλεξάντερ Λαβρέντεβ, το νευρικό τικ που είχε καθώς και το χέρι του και ο ώμος του που έτρεμαν, ήταν τα σημάδια που μαρτυρούσαν την συμμετοχή του Σεΐχ Αμπντάλα στον πόλεμο.
 
Η επιτροπή, που όπως τονίζει κύριος στόχος της είναι ο εντοπισμός όλων των αγνοουμένων, διαθέτει λίστα 264 ονομάτων Σοβιετικών στρατιωτών που είναι ακόμα αγνοούμενοι στο Αφγανιστάν, οι μισοί εκ των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής. Στην πρώτη δεκαετία μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων το 1989, η επιτροπή εντόπισε 29 αγνοούμενους στρατιώτες, εκ των οποίων οι 22 αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ οι 7 επέλεξαν να παραμείνουν στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
 
Το 2009 η δημοσιογράφος του BBC Λις Ντουσέτ πήρε συνέντευξη από δύο πρώην στρατιώτες από την Ουκρανία, οι οποίοι έχουν ασπαστεί τον μουσουλμανισμό και ζουν στο βόρειο Αφγανιστάν.
 
15.000 στρατιώτες του Ερυθρού στρατού και περισσότερο από ένα εκατομμύριο Αφγανοί σκοτώθηκαν μέσα σε μια δεκαετία, λόγω της σύγκρουσης μεταξύ της φιλοσοβιετικής κυβέρνησης στο Καμπούλ και πολεμιστών μουτζαχεντίν, οπλισμένοι από Δυτικούς αλλά και Ισλαμιστές γείτονες.