«Το ευρωπαϊκό πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα ήταν λάθος», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Ιβάν Μίκλος, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της κυβέρνησης της Σλοβακίας. Παράλληλα, ο Ιβάν Μίκλος απέρριψε συγχρόνως την κριτική του καγκελαρίου της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, ότι η Μπρατισλάβα δεν επιδεικνύει αλληλεγγύη προς τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

«Η αναδιάρθρωση του χρέους απαιτεί τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η μέθοδος εξυπηρέτησης των δανείων με νέα δάνεια είναι μία λανθασμένη επιλογή, η προηγούμενη κυβέρνηση με ανεύθυνο τρόπο προκάλεσε συσσώρευση χρέους από την οποία επωφελήθηκαν τα πιστωτικά ιδρύματα, που μέχρι στιγμής δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ για τις συνέπειες της κρίσης», σημείωσε ο Μίκλος, σχετικά με την Ελλάδα.

Επιπλέον ο Μίκλος αναφέρει πως η κυβέρνησή της Σλοβακίας, ένας συνασπισμός τεσσάρων δεξιών κομμάτων, αν και δεν συμφωνεί με τη σύσταση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης, θα συνεισφέρει οικονομικά, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Σλοβακία είναι πράγματι αλληλέγγυα προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο υπουργός οικονομικών της Σλοβακίας σημειώνει ότι η Σλοβακία επέμεινε, και τελικά κατάφερε, να ληφθούν υπόψη δύο βασικά κριτήρια για την οικονομική συμβολή κάθε κράτους στο μηχανισμό, δηλαδή αφενός να συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας και αφετέρου να κατανεμηθεί με πιο δίκαιο τρόπο η συνεισφορά των κρατών-μελών στο μηχανισμό.

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη συνέντευξή του, ο Μίκλος, σχετικά με τη συμμετοχή της Σλοβακίας στον Μηχανισμό Στήριξης για την Ελλάδα,
είχε τονίσει ότι «δεν είναι δυνατό η κακοδιοίκηση να αποβαίνει σε βάρος φτωχότερων χωρών, προπάντων σε βάρος των πολιτών τους, προσθέτοντας ότι στο μεταξύ είναι πλέον γενική η διαπίστωση ότι οι οικονομικές βοήθειες προς την Ελλάδα υπήρξαν λάθος, αλλά αυτή η διαπίστωση έρχεται πολύ αργά και δεν μπορεί πλέον να υπάρξει επιστροφή».

Ads