Ads

Στη διάρκεια επιχείρησης στο Πακιστάν, «υπό την ηγεσία» των ΗΠΑ, σκοτώθηκε ο ηγέτης της αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Η είδηση του θανάτου του Νο 1 καταζητούμενου τρομοκράτη στον κόσμο έρχεται 10 χρόνια μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ταυτοποιήθηκε μέσω τεστ DNA, η σορός του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν «πολλαπλές μεθόδους» για να ταυτοποιήσουν πέραν πάσης αμφιβολίας τη σορό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, δήλωσαν το απόγευμα της Δευτέρας, ανώνυμα, Αμερικανοί αξιωματούχοι. Υποστήριξαν δε, ότι τα τεστ DNA, δείχνουν ότι πρόκειται για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν «με ακρίβεια 99,9%». Το Associated Press, μεταδίδει ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της φωτογραφίες του πτώματος, δεν έχει αποφασίσει όμως αν θα τις δημοσιοποιήσει.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ο Μπιν Λάντεν πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η CIA βεβαιώθηκε ότι επρόκειτο για τον εμπνευστή των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου χρησιμοποιώντας λογισμικό αναγνώρισης προσώπων και εξετάζοντας σωματικά χαρακτηριστικά όπως το ανάστημα.

Ads

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι πρόκειται για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν» δήλωσε μια από τις πηγές του AP. Οι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν πάντως πώς και πού πραγματοποιήθηκε το τεστ DNA και οι υπόλοιπες εξετάσεις. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η σορός πράγματι ανήκει στον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ανέφεραν ακόμη πως μια γυναίκα που πιστεύεται ότι είναι η σύζυγός του τον αναγνώρισε. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τώρα μια μεγάλη κρύπτη με υλικά που κατασχέθηκαν στο κτιριακό συγκρότημα στο Πακιστάν, όπου οι δυνάμεις των ΗΠΑ σκότωσαν τον Μπιν Λάντεν.

Επικαλούμενο ανώνυμο κυβερνητικό αξιωματούχο, το CNN αναφέρει ότι υπάρχουν φωτογραφίες της σορού του ηγέτη της Αλ Κάιντα που φέρει τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι, ωστόσο δεν έχει ακόμα ληφθεί απόφαση αν οι φωτογραφίες θα δημοσιοποιηθούν.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδίδουν οι New York Times και το Associated Press η σορός του μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο Αφγανιστάν και ερρίφθη στη θάλασσα, πιθανώς προκειμένου να αποφευχθεί το να γίνει ο τάφος του προσκύνημα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έτυχε κανονικής θρησκευτικής τελετής στη γέφυρα του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Καρλ Βίνσον, κατά πλήρη σεβασμό των μουσουλμανικών παραδόσεων προτού η σορός του ριφθεί στην θάλασσα, ανοικτά της Θάλασσας του Ομάν.

Νωρίτερα, πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα δημοσίευσαν εικόνες του παραμορφωμένου προσώπου του Μπιν Λάντεν, για να τις αποσύρουν λίγες ώρες αργότερα, διευκρινίζοντας ότι είναι πλαστές.

Η εν λόγω φωτογραφία προβλήθηκε από τηλεοράσεις και δικτυακούς τόπους ανά τον κόσμο πριν αποσυρθεί. Τα πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα παραδέχθηκαν πως πρόκειται για πλαστή φωτογραφία και την απέσυραν. «Ήταν πράγματι μια πλαστή φωτογραφία, είχε ήδη κυκλοφορήσει στο Ίντερνετ το 2009» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράνα Τζαουάντ, ο επικεφαλής του γραφείου στο Ισλαμαμπάντ του Geo TV, του δημοφιλέστερου τηλεοπτικού δικτύου στο Πακιστάν.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian η φωτογραφία αποτελεί μοντάζ δύο παλαιότερων φωτογραφιών, μίας φωτογραφίας ενός νεκρού άνδρα που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο από το 2009 και μιας εικόνας του Μπιν Λάντεν. Στο δικτυακό του τόπο το αμερικανικό δίκτυο MSNBC διευκρίνισε ότι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει το NBC News ότι η εικόνα ήταν πλαστή. «Ουδείς Αμερικανός, ούτε Πακιστανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά της» προσθέτει το δίκτυο.

Πολλά ιδιωτικά δίκτυα είχαν μεταδώσει τη φωτογραφία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, ο οποίος σκοτώθηκε τη νύχτα της Κυριακής στη διάρκεια επιδρομής με ελικόπτερα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Αμποταμπάντ, περίπου 50 χλμ. βορειοδυτικά του Ισλαμαμπάντ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι εξέτασε τη φωτογραφία μ’ ένα ειδικό πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή, το οποίο απέδειξε ότι το στιγμιότυπο είχε πλαστογραφηθεί χρησιμοποιώντας τα γένια και το κάτω μέρος του προσώπου μιας παλαιότερης φωτογραφίας του Μπιν Λάντεν. «Τα γένια είναι θολά, βλέπει κανείς καθαρά ότι πρόκειται για μοντάζ» δήλωσε ο Μλάντεν Αντόνοφ, διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πανηγυρισμοί στην Ουάσιγκτον

Στην Ουάσινγκτον με την ανακοίνωση του θανάτου του Μπιν Λάντεν, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε μπροστά στο Λευκό Οίκο κρατώντας αμερικανικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των ΗΠΑ. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να πανηγυρίσει και στο Σημείο Μηδέν στη Νέα Υόρκη. Την ικανοποίησή τους για το θάνατο του εξέφρασαν πολλοί ηγέτες.

«Ο κόσμος είναι πιο ασφαλής και καλύτερος μετά το θάνατο τον Οσάμα Μπιν Λάντεν» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Κατά τη διάρκεια τελετής στο Λευκό Οίκο σημείωσε πως σημερινή είναι μια καλή μέρα για τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του τήρησε τη δέσμευσή της για απόδοση δικαιοσύνης.

Σε “συναγερμό” η CIA

«Το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα θα επιχειρήσει σχεδόν σίγουρα να εκδικηθεί για τη δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν» δήλωσε ο αρχηγός της CIA Λίον Πανέτα λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της εκτέλεσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν. «Αν και ο Μπιν Λάντεν είναι νεκρός, η Αλ Κάιντα δεν είναι. Οι τρομοκράτες σχεδόν σίγουρα θα επιχειρήσουν να εκδικηθούν και εμείς πρέπει -και θα είμαστε- σε επαγρύπνηση» δήλωσε ο Λίον Πανέτα, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει σύντομα υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχος της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η ομάδα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που κυνήγησε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε διαταγές να τον σκοτώσει και όχι να τον συλλάβει, καθιστώντας σαφές ότι από αμερικανικής πλευράς δεν υπήρχε επιθυμία να καταβληθεί η προσπάθεια για τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν ζωντανού.

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του ανέφερε πως η μονάδα των Αμερικανών κομάντο που επιχείρησε την επιδρομή κατά της έπαυλης στο Πακιστάν ήταν έτοιμη να συλλάβει τον Μπιν Λάντεν ζωντανό σε περίπτωση που αυτός δεχόταν να παραδοθεί. Πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της επιχείρησης δεν έγινε καμία σύλληψη. Και ο σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα τρομοκρατίας Τζον Μπρέναν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι Αμερικανοί κομάντο ήταν σε ετοιμότητα να συλλάβουν τον επικεφαλής της Αλ Κάιντα ζωντανό εάν αυτό ήταν δυνατόν.

Ταξιδιωτική οδηγία από τις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για ολόκληρο τον κόσμο, επισημαίνοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο χρήσης βίας κατά των Αμερικανών στο εξωτερικό μετά το θάνατο του ιδρυτή και ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν.

«Δεδομένης της αβεβαιότητας και της αστάθειας που επικρατούν, οι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται σε περιοχές όπου πρόσφατα γεγονότα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιαμερικανική βία καλούνται σθεναρά να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους εκτός σπιτιού και ξενοδοχείου και να αποφεύγουν τις μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις» αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. «Τα κτίρια της αμερικανικής κυβέρνησης σε όλο τον κόσμο παραμένουν σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού. Τα κτίρια αυτά μπορεί να κλείνουν προσωρινά ή να αναστέλλουν περιοδικά υπηρεσίες τους, ώστε να προχωρήσουν σε μια αποτίμηση της ασφάλειας τους» προσθέτει.

Την ίδια στιγμή, η διεθνής αστυνομική δύναμη Interpol τονίζει ότι απαιτείται περισσότερη επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση του αυξημένου κινδύνου για τρομοκρατικό χτύπημα μετά τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Με επιθέσεις προειδοποιούν οι Πακιστανοί Ταλιμπάν

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι οι Πακιστανοί Ταλιμπάν απείλησαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον μελών της κυβέρνησης, του προέδρου Ασίφ Άλι Ζαρντάρι, του πακιστανικού στρατού και των Ηνωμένων Πολιτειών. «Τώρα οι Πακιστανοί ηγέτες, ο πρόεδρος Ζαρντάρι και ο στρατός θα είναι οι πρώτοι στόχοι μας. Η Αμερική θα είναι ο δεύτερος στόχος μας» δήλωσε τηλεφωνικά προς το πρακτορείο Reuters από αδιευκρίνιστη τοποθεσία ο Εχσανουλάχ Εχσάν, εκπρόσωπος του Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν (Κίνημα Ταλιμπάν του Πακιστάν, TTP), μεταδίδει το πρακτορείο.

Η Χαμάς από την πλευρά της καταδίκασε τη δολοφονία του «ιερού πολεμιστή» Οσάμα Μπιν Λάντεν, λέγοντας ότι η επιχείρηση αποτελεί «τη συνέχεια της αμερικανικής καταπίεσης και της σπατάλης του αίματος μουσουλμάνων και Αράβων». Ο πρωθυπουργός της Λωρίδας της Γάζας Ισμαΐλ Χανίγιε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λωρίδα της Γάζας τόνισε ότι παρόλο που η Χαμάς είχε τις διαφωνίες της με την Αλ Κάιντα, η οργάνωσή του καταδικάζει τη δολοφονία «ενός μουσουλμάνου και Άραβα πολεμιστή» -όπως χαρακτήρισε τον Μπιν Λάντεν- και πρόσθεσε ότι προσεύχεται η ψυχή του να «αναπαύεται εν ειρήνη». Η Χαμάς επαναλαμβάνει ότι δεν έχει κανένα δεσμό με την Αλ Κάιντα και ότι η αντίδρασή της αφορά μόνο το Ισραήλ και όχι τη Δύση γενικότερα.

Την αποχώρηση των ΗΠΑ από Ιράκ και Αφγανιστάν ζητούν Ιράν και Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Οι ΗΠΑ δεν έχουν πια λόγο παρουσίας στον αραβικό κόσμο μετά το θάνατο του Μπιν Λάντεν, δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν ζήτησαν και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Αιγύπτου.

«Το Ιράν ελπίζει ότι το γεγονός αυτό θα βοηθήσει στην εγκαθίδρυση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή» δήλωσε στο αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press-TV ο Ραμίν Μεχμανπαράστ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Πρόσθεσε ότι «το Ιράν καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία παντού στον κόσμο».

Στην Αίγυπτο, ο Μαχμούντ Εζάτ, δεύτερος στην ιεραρχία των Αδελφών Μουσουλμάνων, τόνισε ότι το Ισλάμ δεν είναι ο Μπιν Λάντεν. Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν εδώ και χρόνια την Αλ Κάιντα «ως πρόσχημα για να κάνουν πόλεμο σε μουσουλμανικές χώρες» και τώρα οφείλουν να αποσυρθούν από τη Μέση Ανατολή, όχι επειδή ο Μπιν Λάντεν είναι νεκρός, αλλά επειδή δεν πρέπει να έχουν υπό την κατοχή τους αυτά τα εδάφη.

Μέσω twitter η πρώτη μετάδοση για το θάνατο του Οσάμα

Μέσω του Twitter μεταδόθηκε για πρώτη φορά η είδηση του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν, αρκετές ώρες πριν από το διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα. Κάτοικος της περιοχής, όπου έμενε ο ηγέτης της αλ Κάιντα, μετέδωσε στο Twitter την είδηση την ώρα που εξελισσόταν η επιχείρηση. Ο χρήστης του Twitter έγραψε ότι παρατηρούσε «έντονη στρατιωτική κινητικότητα στην περιοχή», βλέποντας την έπαυλη στην πόλη Αμποταμπάντ, όπου κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν.

Ο 30χρονος Σοχέιμπ Αθάρ, αναμετέδωσε «ζωντανά», λεπτό προς λεπτό, την επιχείρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην πόλη Αμποταμπάντ όπου ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε, χωρίς ωστόσο να έχει ιδέα για το περιεχόμενό της.

Ωστόσο, ο άνθρωπος που φέρεται να μετέδωσε για πρώτη φορά την είδηση ότι ο Μπιν Λάντεν είναι νεκρός -πάλι μέσω Twitter- είναι ο Κιθ Έρμπαν, προσωπάρχης του πρώην υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ. «Μαθαίνω από ένα αξιόπιστο πρόσωπο ότι σκότωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν» έγραψε ο κ. Έρμπαν στον λογαριασμό του στο Twitter, τουλάχιστον μία ώρα πριν από το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου.