Την ικανοποίησή της για το θάνατο του ηγέτη της αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος ανακοινώθηκε σήμερα από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα εκφράζει η Δύση, τονίζοντας ωστόσο πως «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας παραμένει επείγουσα ανάγκη».

Ads

Την ικανοποίησή του για το θάνατο του Μπιν Λάντεν εξέφρασε το Ισραήλ, με τον πρόεδρο της χώρας Σιμόν Πέρες να δηλώνει πως η εξόντωση του αρχηγού της αλ Κάιντα αποτελεί «μια μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για τον ελεύθερο κόσμο που αναπνέει πλέον καλύτερα μετά την τιμωρία που επιβλήθηκε με καθυστέρηση στον Μπιν Λάντεν». Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν τόνισε πως το Ισραήλ κερδίζει από τον θάνατο του Μπιν Λάντεν.

Ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν είναι «μια νίκη για όλες τις δημοκρατίες που αγωνίζονται εναντίον της μάστιγας της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν σημαίνει ότι παύει να υπάρχει η απειλή της τρομοκρατίας.

Για σημαντικό γεγονός στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, χαιρετίζοντας την επιμονή των ΗΠΑ για τον εντοπισμό και την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, και εκτιμώντας πως αποδόθηκε δικαιοσύνη. «Η ανακοίνωση από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν ύστερα από μια αξιοσημείωτη επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Πακιστάν, αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός κατά της τρομοκρατίας παγκοσμίως. Η Γαλλία χαιρετίζει την επιμονή των ΗΠΑ, οι οποίες τον καταζητούσαν επί δέκα χρόνια» ανέφερε.

Ads

Ικανοποιημένη εμφανίστηκε και η Ρωσία, που χαιρέτισε τη «μεγάλη επιτυχία» της Ουάσινγκτον. «Η εκδίκηση είναι αναπόφευκτη για όλους τους τρομοκράτες. Μόνον ένας κοινός αγώνας κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Η Ρωσία είναι έτοιμη ν΄αυξήσει τη συνεργασία της», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Ανακουφισμένη με την είδηση δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της. Οι ΗΠΑ κατάφεραν ένα αποφασιστικό πλήγμα κατά της Αλ-Κάιντα, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ. Ωστόσο, η καγκελάριος προειδοποίησε ότι η διεθνής τρομοκρατία δεν έχει ακόμα ηττηθεί.

Στη Μαδρίτη, η ισπανική κυβέρνηση τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν αποτελεί ένα «αποφασιστικό βήμα στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας». Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «ο θάνατος του Μπιν Λάντεν είναι ένα «σημαντικό αποτέλεσμα στον αγώνα κατά του κακού” και “ένα σημαντικό αποτέλεσμα για τις ΗΠΑ και όλες τις δημοκρατίες». Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλαμ Χέιγκ έδωσε εντολή στις βρετανικές πρεσβείες να επανεξετάσουν το θέμα της ασφάλειάς τους εξαιτίας φόβων για αντίποινα μετά το θάνατο του Μπιν Λάντεν. «Η τρομοκρατία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα. Ο αγώνας όμως δεν τελειώνει εδώ», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Ο θάνατος του Μπιν Λάντεν είναι «ένα σημαντικό βήμα» στον αντιτρομοκρατικό αγώνα, που καθιστά «πιο ασφαλή» τον κόσμο, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Η ΕΕ εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό των ΗΠΑ, των διεθνών μας εταίρων και των φίλων μας στον μουσουλμανικό κόσμο, στον αγώνα για την πάταξη της μάστιγας του παγκόσμιου εξτρεμισμού και για την οικοδόμηση ενός κόσμου που θα ζει σε ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία», προσθέτουν. Ο ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, δήλωσε σήμερα ότι «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας παραμένει επείγουσα ανάγκη».

Ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν είναι μια μεγάλη ανακούφιση για όλον τον κόσμο, εκτίμησε από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Η είδηση του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τους όλους τους ανθρώπους στον κόσμο. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν υπεύθυνος για τις χειρότερες τρομοκρατικές ωμότητες: την 11η Σεπτεμβρίου (2001) και τόσες άλλες επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους και πολλούς Βρετανούς» τόνισε ο Κάμερον.

Στην Αυστραλία, η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ τόνισε ότι η χώρα θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στο Αφγανιστάν μετά το θάνατο του Μπιν Λάντεν. Η Αυστραλία είναι η μεγαλύτερη χώρα μη μέλος του ΝΑΤΟ, στρατεύματα της οποίας συμμετέχουν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν από το 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Για «σημαντική επιτυχία» για την ασφάλεια των συμμάχων της Ατλαντικής Συμμαχίας, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, που εκτίμησε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του στο Αφγανιστάν πρέπει να συνεχιστούν. Σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσει την αποστολή του στο Αφγανιστάν για να διασφαλίσει ότι η χώρα αυτή «δε θα γίνει πάλι καταφύγιο του εξτρεμισμού».

Την ικανοποίησή της για το θάνατο του Μπιν Λάντεν εξέφρασε και μια από τις μεγαλύτερες μουσουλμανικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, το Συμβούλιο για τις αμερικανο-ισλαμικές σχέσεις (CAIR), η οποία εκτιμά ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει πλέον απειλή.

Στο Αφγανιστάν ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι κάλεσε τους Ταλιμπάν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες λέγοντας πως οι Ταλιμπάν πρέπει να πάρουν ένα μάθημα από το θάνατο του επικεφαλής της Αλ Κάιντα. Στο άκουσμα του θανάτου του Μπιν Λάντεν, ο Αφγανός πρόεδρος έκανε λόγο για θετική και σημαντική είδηση.

Στην Τουρκία, ο πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν. «Ο τρόπος με τον οποίο εξουδετερώθηκε πρέπει ν΄αποτελέσει παράδειγμα για όλο τον κόσμο» τόνισε αναφερόμενος προφανώς σε άλλους τρομοκράτες ηγέτες στον κόσμο.

Στη Ραμάλα, η Παλαιστινιακή Αρχή τόνισε ότι ο θάνατος του μπιν Λάντεν «είναι προς όφελος της ειρήνης». «Η εξουδετέρωση του μπιν Λάντεν είναι προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να απαλλαγούμε από τις βίαιες μεθόδους που ενθάρρυναν ο μπιν Λάντεν και άλλοι στον κόσμο», τόνισε ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής Γάσαν Χατίμπ.

Στην Καμπούλ, ο πρώην πρεσβευτής των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ, δήλωσε ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν δεν θα επηρεάσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, γιατί είναι ένας αγώνας «υπό τους Αφγανούς».

Ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών Π. Τσινταμπαράν υπογράμμισε πως ο θάνατος του ηγέτη της αλ Κάιντα κοντά στο Ισλαμαμπάντ δικαιολογεί την ανησυχία της Ινδίας, η οποία θεωρεί ότι το Πακιστάν προσφέρει «καταφύγιο». στους τρομοκράτες.

Περισσότερη επαγρύπνηση απαιτείται για την αντιμετώπιση του αυξημένου κινδύνου για τρομοκρατικό χτύπημα, ανακοίνωσε η διεθνής αστυνομική δύναμη Interpol, η οποία εδρεύει στη Γαλλία. «Ο πλέον καταζητούμενος διεθνής τρομοκράτης στον κόσμο δεν υπάρχει πια, αλλά ο θάνατος του μπιν Λάντεν δεν σηματοδοτεί και το τέλος (της δράσης) όλων των συνδέσμων της αλ Κάιντα και όσων εμπνέονται από αυτήν, που έχουν πραγματοποιήσει και θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις ανά τον κόσμο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Interpol, Ρόναλντ Κ. Νόμπλ.