Με το αιτιολογικό ότι η Λισαβόνα ενδέχεται να χρειαστεί και δεύτερο πακέτο βοήθειας προτού μπορέσει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε κατά τέσσερις μονάδες την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, κατατάσσοντας τη χώρα στη βαθμίδα «Βα2» από «Baa1».

Ads

Σύμφωνα με τον οίκο, η Πορτογαλία ενδέχεται να μην μπορέσει να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει όσον αφορά τη σταθεροποίηση του χρέους της και τη μείωση του ελλείμματός της.

Υπάρχει επίσης αυξημένη πιθανότητα η Πορτογαλία να μην είναι σε θέση να δανειστεί με λογικά επιτόκια κατά το δεύτερο μισό του 2013 και αργότερα, σημειώνει ο οίκος.
Η πορτογαλική κυβέρνηση, που θα ενισχυθεί με σταδιακό δανεισμό συνολικώς 78 δισ. ευρώ από την ΕΕ και τον ΔΝΤ έχει δεσμευθεί να συρρικνώσει το δημόσιο έλλειμμα φέτος στο 5,9% του ΑΕΠ -από 9,1% του ΑΕΠ που έφθασε πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Νωρίτερα σήμερα, αναφερόμενη στην περίπτωση της Ελλάδας, η Γερμανίδα καγκελάριος απηύθυνε προειδοποίηση προς τους οίκους αξιολόγησης ότι τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί «δεν θα επιτρέψουν να τους στερήσουν οι οίκοι αξιολόγησης την ελευθερία τους να αποφασίζουν». Και ο Αυστριακός καγκελάριος Β. Φάινμαν κατήγγειλε τους αμερικανικούς οίκους για προώθηση της κερδοσκοπίας.

Ads