Συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Νικολά Σαρκοζί στην Άγκυρα, στην οποία μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας «πολύ θαρραλέος πολιτικός, ο οποίος έχει μέσα του το πνεύμα των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος μετά τη συνάντηση τους.

Ads

«Δεν συμφωνούμε σε όλα τα ζητήματα, αλλά η Τουρκία μπορεί να προσφέρει πολλά στην ειρήνη», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στις διεθνείς πρωτοβουλίες της Άγκυρας σχετικά με το Ιράν, τις οποίες έκρινε ως «ικανοποιητική». Ο Σαρκοζί σημείωσε ωστόσο ότι αν και ο ίδιος τάσσεται υπέρ των κυρώσεων εναντίον του Ιράν και αν και η Τουρκία έχει ενστάσεις, «ο καθένας μας έχει ρόλο να παίξει». «Στα ζητήματα που δεν έχουμε τις ίδιες απόψεις, συνεχίζουμε να συνομιλούμε για να βρούμε κοινά σημεία». Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Σημειώνεται ότι η υποδοχή που επιφύλαξαν οι Τούρκοι στον Σαρκοζί κρίνεται μάλλον ψυχρή, καθώς στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκε ένας υφυπουργός Εξωτερικών και μάλιστα σε υπηρεσιακό επίπεδο, μία κίνηση που ερμηνεύεται σαν απόδειξη της δυσαρέσκειας της Τουρκίας απέναντι στον Γάλλο πρόεδρο σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

Επιπλέον, η Τουρκία φέρεται ενοχλημένη καθώς ο Σαρκοζί επέλεξε να επισκεφτεί τη χώρα ως πρόεδρος της G-20 και όχι με την ιδιότητα του Γάλλου προέδρου. Αναφορά στο ίδιο ζήτημα έκανε και ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση. «Από το 1992 έχει να επισκεφθεί πρόεδρος της Γαλλίας την Τουρκία» είπε ο Αμπ.Γκιουλ και τόνισε ότι ο Ν.Σαρκοζί εξέφρασε σχετική επιθυμία.

Ads