Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (αρχικά αναφέρθηκαν 7,9 Ρίχτερ), σημειώθηκε στις 8 το πρωί ώρα Ελλάδας στις βόρειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας. Ο σεισμός, διάρκειας δύο λεπτών, έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Τόκιο, και η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό ωκεανό ενώ τα πρώτα κύματα, ύψους μέχρι και 10 μέτρων, χτύπησαν τις ακτές της χώρας. Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών. Περισσότεροι από 300 είναι οι νεκροί μέχρι αυτή την ώρα. Παράλληλα, προβλήματα έχουν προκληθεί σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Οναγκάουα και τη Φουκουσίμα, με αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές να έχουν κηρύξει συναγερμό, αν και όπως τονίζουν, δεν έχει εντοπιστεί διαρροή ραδιενέργειας.

Ads

Η αρχική μέτρηση του σεισμού ήταν 7,9 Ρίχτερ για να αναβαθμιστεί σε 8,8 Ρίχτερ λίγο αργότερα και στη συνέχεια στα 8,9 Ρίχτερ. Όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, περίπου είκοσι λεπτά μετά τα 8,9 Ρίχτερ ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός 7,9 Ρίχτερ, καθώς και άλλοι με μεγέθη που κυμαίνονταν από 5,8 έως και 6,3 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών (USGS) το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 130 χλμ. ανατολικά του Σεντάι της Ιαπωνίας και 373 χλμ. βορειοανατολικά του Τόκιο. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται σε 24,4 χλμ. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Πεκίνο.

Λίγη ώρα μετά τον ισχυρότατο σεισμό, μεγάλο τσουνάμι σάρωσε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό. Την ίδια στιγμή, ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι τα παλιρροϊκά κύματα είναι ψηλότερα από ορισμένα νησιά του Ειρηνικού και εκφράζονται φόβοι για εξαφάνισή τους.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας εξέδωσε νέα προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους μέχρι 10 μέτρων για τις ακτές του νησιού Χονσού στον Ειρηνικό. Το πρακτορείο Kyodo μετέδωσε πληροφορίες για τραυματίες σε πολλές περιοχές της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας, καθώς και στην περιφέρεια Μιγιάτζι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Ads

Οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο τμήμα της Ιαπωνίας, μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Jiji, έξι πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή του Τόκιο. Όπως μεταδίδει το Reuters, υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που έχουν θαφτεί κάτω από την λάσπη λόγω κατολίσθησης στην βόρειο Ιαπωνία. Παράλληλα διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε 4 εκατ. σπίτια στο Τόκιο και άλλες περιοχές, ενώ υπάρχουν προβλήματα και στις τηλεπικοινωνίες.

Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός της χώρας Ναότο Καν έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ενώ τόνισε ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές σε πυρηνικούς σταθμούς. Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας διέθεσε 8 πολεμικά αεροσκάφη προκειμένου να ελέγξουν το μέγεθος της καταστροφής, ενώ και πολεμικά πλοία κατευθύνονται προς τις πληγείσες περιοχές.


Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην περιοχή και χερσαίες δυνάμεις, ενώ ζήτησε και τη βοήθεια των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται στη χώρα, στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να βοηθήσουν τον ιαπωνικό λαό σ’ αυτή τη στιγμή της μεγάλης δοκιμασίας του». Από την πλευρά τους, οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποσχέθηκαν να παράσχουν «κάθε απαραίτητη βοήθεια» για να βοηθήσουν την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν δεκάδες νεκροί,. Τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας στην Βόρειο Ιαπωνία έκλεισαν αμέσως μετά τον σεισμό, έγινε γνωστό με ανακοίνωση.

Διακόσια έως 300 πτώματα εντοπίστηκαν σε ακτή της Σεντάι, στη νομαρχία Μιγιάγκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji. Το Jiji μετέδωσε επίσης ότι αγνοείται η τύχη 48 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 23 μαθητών, μετά το πέρασμα του παλιρροϊκού κύματος που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στο λιμάνι Οφουνάτο, στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, αγνοείται η τύχη των επιβατών ενός επιβατικού τρένου που εξαφανίσθηκε μετά το τσουνάμι στην περιοχή του Μιγιάγκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι κατέρρευσε στέγη κτιρίου στο κέντρο του Τόκιο κατά τη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε σπουδαστές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο που επικαλείται στην τοπική αστυνομία, αρκετοί είναι οι τραυματίες στην περιφέρεια Μιγιάτζι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Το πρακτορείο Jiji μετέδωσε ότι ο χώρος στάθμευσης του πάρκου αναψυχής της Ντίσνεϊλαντ στην περιοχή του Τόκιο πλημμύρισε και δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρχαν άνθρωποι στο χώρο την ώρα του σεισμού.

Στις φλόγες πυρηνικές εγκαταστάσεις

Το πυρηνικό εργοστάσιο που διαχειρίζεται η Tohoku Electric Power στην πόλη Οναγκάουα της επαρχίας Μιγιάγκι, τυλίχθηκε στις φλόγες.
Ωστόσο καμιά διαρροή ραδιενέργειας εντός των εγκαταστάσεων αυτών ούτε σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις στις πληγείσες περιοχές δεν ανιχνεύτηκε τις ώρες που ακολούθησαν τους ισχυρότερους μετασεισμούς. Η επαρχία Μιγιάγκι είναι μία από εκείνες που επλήγησαν χειρότερα από το νέο σφροδρότατο πλήγμα του Εγκέλαδου.

Αυξημένο επίπεδο συναγερμού κηρύχθηκε και στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της νομαρχίας Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μετά τον ισχυρό σεισμό, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έπειτα από σχετική ενημέρωσή της από την Ιαπωνία. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές 2.000 κάτοικοι των περιχώρων του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή. Σύμφωνα πάντα με τις τοπικές αρχές, ο πυρηνικός σταθμός αυτός έχει κλείσει και ότι δεν εντοπίστηκε διαρροή ραδιενέργειας, ωστόσο, τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι υπάρχει πιθανότητα διαρροής στο σταθμό, καθώς υπήρξε πτώση του επιπέδου του ύδατος σε αυτόν.

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε και σε πετροχημικό εργοστάσιο κοντά στην πόλη της Σεντάι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, λίγες ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περιοχή αυτή, μετέδωσαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα την αστυνομία.

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Πυρηνικά, IAEA, ανακοίνωσε πάντως πως τα τέσσερα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας που βρισκόταν πλησιέστερα στο επίκεντρο του σεισμού έχουν σφραγιστεί με ασφάλεια, σύμφωνα με το Reuters. Σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας, διακόπηκε αυτόματα η λειτουργία σε συνολικά 11 αντιδραστήρες.

Ωστόσο εξακολουθεί να λειτουργεί ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός Κασιουαζάκι-Καρίουα που διαχειρίζεται στην κεντρική νομαρχία Νιγκάτα, η οποία απέχει αρκετά από το επίκεντρο του σεισμού.

Τσουνάμι 10 μέτρων

Λίγη ώρα μετά τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι, κύματα ύψους 4,6 μέτρων έφθασαν στις ιαπωνικές ακτές στον Ειρηνικό. Τσουνάμι 10 μέτρων έπληξε τις ακτές του Σεντάι, όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

Το Κέντρο Προειδοποίησης του Ειρηνικού εξέδωσε προειδοποίηση για τη Ρωσία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν, τις Μαριάννες Νήσους, το Γκουάμ, τα Νησιά Μάρσαλ, την Ινδονησία, την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ναούρου, τη Μικρονησία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Μεξικό, τη Χαβάη και τις ακτές των ΗΠΑ.

Μάλιστα η Ρωσία, όπως μεταδίδει το BBC, εκκενώνει 11.000 πολίτες της από τις γνωστές λόγω της φιλονικίας με την Ιαπωνία Κουρίλες νήσους καθώς και από τη Σαχαλίνη, λόγω του φόβου πλήγματος από τσουνάμι.Σε επιφυλακή τέθηκαν και οι αρχές των ΗΠΑ σε Όρεγκον, Καλιφόρνια, Αλάσκα και Ουάσινγκτον.

Ο σημερινός σεισμός στην Ιαπωνία είναι σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών ο 5ος μεγαλύτερος σεισμός που σημειώθηκε στον κόσμο από το 1900 και ο μεγαλύτερος των τελευταίων 140 χρόνων που σημειώθηκε στην Ιαπωνία. Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν το 1960 στη Χιλή όπου η σεισμική δόνηση έφτασε τα 9,5 Ρίχτερ.