Ραδιενεργό ιώδιο εντοπίστηκε σε νερό που βρίσκεται 15 μέτρα κάτω από την κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα, δήλωσε απόψε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco. Σημειώνεται ότι η Tepco ανακοίνωσε τον παροπλισμό και την αποξήλωση τεσσάρων αντιδραστήρων των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Φουκουσίμα που επλήγησαν από τον σεισμό της 11ης Μαρτίου, ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωνε κατεπείγοντα μέτρα ασφαλείας στους 55 πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.

Ads

Σχετικά με το ραδιενεργό ιώδιο που εντοπίστηκε σήμερα στο νερό, 15 μέτρα κάτω από την πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι ένα δείγμα νερού που ελήφθη χθες την Τετάρτη κάτω από τον αντιδραστήρα 1 της μονάδας παρουσίασε ένα επίπεδο 430 μπεκερέλ ανά κυβικό εκατοστό, σημειώνοντας ότι αυτό το επίπεδο ήταν «10.000 φορές ανώτερο» από το επιτρεπόμενο όριο. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα υψηλό αριθμό», υπογράμμισε, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο το ποσοστό αυτό να αναθεωρηθεί στη συνέχεια.

Εν τω μεταξύ, αναγνωρίζοντας ότι «δεν διαφαίνεται τέλος στην πυρηνική κρίση της Φουκουσίμα», η κυβέρνηση έδωσε χθες εντολή για την άμεση αναβάθμιση των αντιδραστήρων της χώρας – παραδεχόμενη έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι κανόνες ασφαλείας που ίσχυαν πριν από τον καταστροφικό σεισμό των 9 Ρίχτερ και το επακόλουθο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου ήταν ανεπαρκείς.

Παράλληλα, η Tepco ανακοίνωσε τον παροπλισμό και την αποξήλωση τεσσάρων αντιδραστήρων των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Φουκουσίμα που επλήγησαν από τον σεισμό της 11ης Μαρτίου. Η διαδικασία αυτή ωστόσο εκτιμάται ωστόσο ότι θα χρειαστεί 30 χρόνια και περίπου 12 δισ. δολάρια για να έρθει σε πέρας.

Ads

Σύμφωνα με την ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας, το ραδιενεργό ιώδιο που μετρήθηκε ανοιχτά του πυρηνικού σταθμού ήταν 3.355 φορές υψηλότερο από το επιτρεπτό όριο – το υψηλότερο που έχει καταγραφεί έως τώρα και η κυβέρνηση εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο επέκτασης της ζώνης αποκλεισμού πέρα από τα 20 χλμ., ενώ οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι τα αλλεπάλληλα μπλακ άουτ ίσως πλήξουν σοβαρά την ιαπωνική οικονομία.