Εδώ και δύο εβδομάδες στο Βερολίνο, εκδηλώνονται βανδαλισμοί που παίρνουν τη μορφή πυρπολήσεων αυτοκινήτων. Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, έχουν πυρποληθεί 364 αυτοκίνητα. Οι προσπάθειες της αστυνομίας, οι ομάδες επαγρύπνησης που έχουν σχηματίσει οι πολίτες με δική τους πρωτοβουλία και οι πτήσεις ελικοπτέρων με υπέρυθρες κάμερες πάνω από την πόλη, δεν φαίνεται να λειτουργούν ανασταλτικά για το «φλογερό» αυτό φαινόμενο.

Ads

Τον επόμενο μήνα θα διεξαχθούν εκλογές για το δήμο του Βερολίνου. Οποιαδήποτε εξέλιξη στο «καυτό» θέμα της πόλης, κατά μεγάλη πιθανότητα, θα κριθεί τότε.

Στη διαδοχή για το δήμο υποψήφιοι θα είναι ο νυν δήμαρχος και μέλος των Σοσιαλδημοκρατών Κλάους Βόβεραϊτ και ο Μπούρκαρντ Ντρέγκερ, υποψήφιος από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ.

Ο Βόβεραϊτ έχει ζητήσει από τους κατοίκους να συμβάλουν στις προσπάθειες της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών των πυρπολήσεων. Ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι «κινούμαστε στο σκοτάδι». Με αφορμή αυτά τα λόγια, αρκετές εφημερίδες άσκησαν σκληρή κριτική στον Βόβεραϊτ, με την αριστερή Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ να σημειώνει: «Όταν ένας δήμαρχος λέει κάτι τέτοιο, παραδέχεται ουσιαστικά την αποτυχία του». «Κανείς δεν περιμένει απ’ αυτόν να επιδείξει άμεσα αποτελέσματα. Ο Βόβεραϊτ μπορεί να κληρονόμησε το πρόβλημα από τους προκατόχους του, αλλά το πρόβλημα αυτό παρέμεινε στα 10 χρόνια που είναι δήμαρχος. Και αυτό εγείρει αμφιβολίες για την ικανότητα του ανθρώπου που θέλει να επανεκλεγεί στις 18 Σεπτεμβρίου».

Ads

Ο δεύτερος υποψήφιος στην κούρσα των δημοτικών εκλογών του Βερολίνου, Μπούρκαρντ Ντρέγκερ, υποστηρίζει τη δημιουργία μίας εθελοντικής αστυνομικής δύναμης, η οποία θα αναλάβει την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Όταν το κράτος αποτυγχάνει στην παροχή δημόσιας ασφάλειας, ορισμένοι άνθρωποι αρχίζουν να σκέπτονται ότι πρέπει να προστατεύσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους», δήλωσε στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς.

Από την άλλη, η Ένωση Γερμανών Ασφαλιστών, αναφέρει πως αρκετά αυτοκίνητα παίρνουν φωτιά εξαιτίας κάποιου μηχανικού προβλήματος ή λόγω ατυχήματος. Ωστόσο, το θέμα των πυρπολήσεων έχει αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα, λόγω των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πυρπολήσεις σήμερα, σημειώνονται σε κάθε συνοικία της πρωτεύουσας της Γερμανίας με «θύματα» οποιουδήποτε είδους αυτοκίνητο, σε αντίθεση με παρόμοια φαινόμενα του παρελθόντος που περιορίστηκαν στο Φρίντριχσαϊν, πρώην οχυρό των πανκ, με στόχο ακριβά μοντέλα αυτοκινήτων, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

«Δεν έχουμε να κάνουμε με τρομοκρατία, αλλά δεν πρέπει και να υποτιμήσουμε αυτή τη διάσταση», επισημαίνει ο Ντίτερ Βίφελσπουτς, βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών.

«Στηριζόμαστε στην υπόθεση ότι οι μισές πυρπολήσεις αυτοκινήτων έχουν πολιτικά αίτια», λέει ο Υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου, Έρχαρτ Κέρτινγκ. «Πιστεύουμε όμως ότι οι περισσότεροι δράστες λειτουργούν μεμονωμένα, ότι δεν υπάρχει κάποια κεντρική οργάνωση».