Ads

Με 56% των ψήφων, από το 95% του συνόλου καταμετρημένο, η κυβερνητική υποψήφια και διάδοχος του Λουις Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, Ντίλμα Ρούσεφ εξελέξη νέα πρόεδρος της Βραζιλίας.

Η 62χρονη οικονομολόγος Ντίλμα Ρούσεφ, έλαβε στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών «ποσοστό έγκυρων ψήφων περίπου 56,00%, με καταμετρημένο, ήδη, ποσοστό 95% του συνόλου των ψήφων», ανακοίνωσε η κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ενώ ο ανθυποψήφιός της Ρούσεφ, Ζοζέ Σέρα, ο πρώην κυβερνήτης του Σάο Πάολο, «λαμβάνει ποσοστό ψήφων περίπου 44%».

Συγκινημένη, η Ντίλμα Ρούσεφ, ευχαρίστησε τον προκάτοχό της και πολιτικό της μέντορα Λουΐς Ινάσιο ‘Λούλα’ ντα Σίλβα και δεσμεύθηκε πως «θα τιμήσει το κληροδότημά»του, κατά την πρώτη της ομιλία μετά τη νίκη της στον χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. «Πολύ συγκινημένη, ευχαριστώ όλους, ιδιαίτερα δε τον πρόεδρο Λούλα», είπε η Ρούσεφ. «Θα κτυπάω την πόρτα του συχνά και γνωρίζω πολύ καλά πως αυτή θα είναι πάντοτε ανοικτή», πρόσθεσε.

«Έχοντας συνυπάρξει τόσα χρόνια μαζύ του, μου έχει μεταδώσει το πάθος ενός κυβερνήτη για τον λαό του», τόνισε η τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Η αποστολή της διαδοχής του είναι δύσκολη κι αντιπροσωπεύει μία πρόκληση, όμως θα μπορέσω να τιμήσω το κληροδότημα που άφησε και να διευρύνω τη δουλειά του», πρόσθεσε. Η Ντίλμα Ρούσεφ δήλωσε πως «τείνει χείρα» προς την αντιπολίτευση, εκτιμώντας πως «ήγγικεν η ώρα της ενότητας» και υποσχέθηκε πως θα ασχοληθεί με όλους τους Βραζιλιάνους, ακόμη και εκείνους που δεν την τίμησαν με την ψήφο τους. «Θα τιμήσω τη δημοκρατία, θα φροντίσω για την ελευθεροτυπία, την ανεξιθρησκία και θα εγγυηθώ μέσω του Συντάγματος τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.

Ο προστατευτισμός που εφαρμόζουν οι προηγμένες οικονομίες του κόσμου «εμποδίζει τα φτωχότερα κράτη να πραγματώσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους», είπε η Ρούσεφ στην πρώτη, επινίκια, ομιλία της. «Είμαστε εξίσου αντίθετοι στον συνλλαγματικό πόλεμο που σοβεί παγκοσμίως», πρόσθεσε η ίδια, την ίδια στιγμή που η Βραζιλία πλήττεται από την υπερτίμηση του εθνικού της νομίσματος, του ρεάλ, η οποία έχει μειώσει το εμπορικό της πλεόνασμα.

Ads

Ένεκα της «βραχυπρόθεσμης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δεν μπορούμε να υπολογίζουμε στην ευρωστία τω αναπτυγμένων οικονομιών. Οι πολιτικές μας, οι αγορές μας, οι αποταμιεύσεις μας και οι αποφάσεις μας πρόκειται του λοιπού να γίνουν πιο σημαντικές», τόνισε η Ρούσεφ, διαβεβαιώνοντας πως δεν πρόκειται «να κλείσει τη χώρα». «Απεναντίας, θα υπερασπισθούμε τα μεγάλα ανοίγματα στις εμπορικές μας σχέσεις», τόνισε.

Η νέα πρόεδρος της χώρας, έκανε έκκληση για την θέσπιση «ακόμη πιο διαφανών και πιο φρόνιμων κανόνων για να ανακτηθεί ο έλεγχος στις χρηματοπιστωτικές αγορές, περιορίζοντας την αλόγιστη κερδοσκοπία, η οποία ενισχύει την αβεβαιότητα των κεφαλαίων και των νομισμάτων».

Η Ντίλμα Ρούσεφ, γεννήθηκε τον Δεκέμβριο 1947, από πατέρα Βούλγαρο και μητέρα Βραζιλιάνα. Σε νεαρή ηλικία, εναντιώθηκε στη στρατιωτική δικτατορία, συνελήφθη, στο Σάο Πάολο το έτος 1970, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης έξι ετών, αλλά μετά από δύο έτη εγκλεισμού και βασανιστηρίων στη φυλακή ελευθερώθηκε.

Τη νίκη της κας Ρούσεφ χαιρέτισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και προέβλεψε πως κι εκείνη θα γίνει «άλλος ένας γίγαντας» της λατινοαμερικανικής πολιτικής. «Θα αποστείλω ένα φιλί στην ακριβή μου Ντίλμα», τόνισε ο Τσάβες στο τέλος του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματός του «Γειά σου πρόεδρε». «Έρχεσαι από μακριά, συντρόφισσα, το γνωρίζω. Όλοι γνωρίζουμε πούθε έρχεσαι: από τις μάχες για τη Βραζιλία, τις σκληρές μάχες. Μία γυναίκα με χαρακτήρα σφυρηλατημένο, μία γυναίκα πατριώτης», τόνισε ο Τσάβες. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας προέβλεψε πως η Ρούσεφ πρόκειται «να γίνει άλλος ένας γίγαντας» στα χνάρια της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Κίρτσνερ.

Στο μεταξύ, η Ντίλμα Ρούσεφ θα συνοδεύεται από τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Ιγκνάσιο Λούλα ντα Σίλβα στη σύνοδο της G-20 στη Σεούλ που θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Νοεμβρίου, ανακοινώθηκε σήμερα από τον υπουργό Σχεδιασμού, Πάουλο Μπερνάντο.