Ο πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουντεφλίκα ανακοίνωσε πως η Αλγερία θα άρει «σύντομα» το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη χώρα εδώ και 19 συνεχή έτη, μετέδωσε χθες η κρατική τηλεόραση.

Ads

Ο πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, που κρατάει στα χέρια του τα ηνία της χώρας από το 1999, προανήγγειλε την άρση του στρατιωτικού νόμου που ισχύει εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Αλγερινός πρόεδρος δήλωσε ότι η άρση των μέτρων που ελήφθησαν εκτάκτως το 1992 με αφορμή την εμφύλια σύρραξη μεταξύ ισλαμιστών και κυβερνητικών δυνάμεων, η οποία κόστισε τη ζωή σε περίπου 200.000 ανθρώπους, πρέπει να αναμένεται πολύ σύντομα.

Ετσι, στο μέλλον θα επιτρέπονται πορείες και συγκεντρώσεις εκτός από την περιοχή της πρωτεύουσας για λόγους δημόσιας τάξης. Ο ίδιος προανήγγειλε τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης, καθώς και τον εκδημοκρατισμό των κρατικών μέσων ενημέρωσης στα οποία θα μπορούν να εμφανίζονται εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων.

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να σεβαστούν το νόμο και «να διασφαλίσουν ότι η ελευθερία δεν θα εκφυλιστεί σε αναρχία», ανέφερε ο Μπουτεφλίκα σύμφωνα με δηλώσεις του που μετέδωσε το APS.

Ads

Η κίνηση του Μπουτεφλίκα σημειώθηκε μία μετά την ανακοίνωση του ηγέτη της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, ότι θα αποχωρήσει από την προεδρία το 2013 έπειτα από τρεις δεκαετίες στην εξουσία και ενώ ο βασιλιάς της Ιορδανίας διέλυσε την κυβέρνηση και έδωσε εντολή για το σχηματισμό νέας.

Η Υεμένη βιώνει κύμα διαμαρτυρίας τις τελευταίες εβδομάδες και χτες η αντιπολίτευση κατάφερε να συγκεντρώσει για πρώτη φορά περίπου 20.000 διαδηλωτές στη Σαναά όπου διαδήλωσαν κατά του διεφθαρμένου, όπως υποστηρίζουν, καθεστώτος, ζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής. Ανάλογες διαμαρτυρίες διοργανώθηκαν σε αρκετά άλλα αστικά κέντρα.