Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα ο Β’, διέλυσε χθες την κυβέρνηση της χώρας, στον απόηχο της εξέγερσης σε Τυνησία και Αίγυπτο, ύστερα από διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών κατά των αυξήσεων σε καύσιμα και τρόφιμα.

Ads

Ο Αμπντάλα ζήτησε από τον πρώην στρατηγό Marouf Bakhit να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, διαλύοντας την προηγούμενη υπό τον πλούσιο πολιτικό και πρώην σύμβουλο της Αυλής, Samir Rifai, ο οποίος κατηγορείτο για τις αυξήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα και για την καθυστέρηση στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Αξιωματούχος της Ιορδανικής βασιλικής αυλής δήλωσε πως ο μονάρχης της χώρας έκανε δεκτή την παραίτηση του Rifai και ζήτησε από τον Bakhit να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Ο Bakhit είναι πρώην στρατηγός που υπηρέτησε για σύντομο διάστημα ως πρέσβης της Ιορδανίας στο Ισραήλ και εν γένη χαίρει εκτίμησης, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι διαδηλώσεις πλήθαιναν στην Ιορδανία με τους πολίτες να καταγγέλλουν τη διαφθορά από τις πολιτικές της ελεύθερης αγοράς, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα δεινά των φτωχότερων τάξεων της χώρας. Οι Ιορδανοί κατηγορούν τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών για την παρατεινόμενη ύφεση και το αυξανόμενο δημόσιο χρέος που φέτος έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ, αγγίζοντας τα 15 δισεκατομμύρια, σε μια από τις πιο μικρές οικονομίες του αραβικού κόσμου που εξαρτάται σημαντικά από την εξωτερική βοήθεια.

Ads