Το Εργατικό Κόμμα της πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ διατηρεί το προβάδισμα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία, με 67 έδρες έναντι 59 των Συντηρητικών, έπειτα από την καταμέτρηση του 56% των ψήφων, μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ads

Οι Αυστραλοί εκλέγουν νέα μέλη του κοινοβουλίου τους σήμερα, στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. που θέλησαν οι Εργατικοί προκειμένου να αποκτήσουν «την εμπιστοσύνη των εκλογέων». Σε μία από τις λίγες χώρες όπου η ψήφος είναι υποχρεωτική, οι εκλογείς θα πρέπει να εκλέξουν εκ νέου τους 150 αντιπροσώπους τους στην Κάτω Βουλή και το ήμισυ των 76 Γερουσιαστών.

Νωρίτερα, μια πρώτη δημοσκόπηση στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν κλείσουν οι κάλπες, δίνει με μικρή διαφορά τη νίκη στους Εργατικούς. Σύμφωνα με το exit poll του τηλεοπτικού καναλιού Channel Nine, το Εργατικό Κόμμα λαμβάνει το 52% των ψήφων έναντι 48% του συντηρητικού κόμματος του Τόνι Άμποτ.

Μια άλλη δημοσκόπηση του καναλιού Sky News πριν κλείσουν τα πρώτα εκλογικά τμήματα στις 18.00 (τοπική ώρα, 11.00 ώρα Ελλάδας) έδινε επίσης τη νίκη στους Εργατικούς με 51% των ψήφων. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, οι Φιλελεύθεροι του Άμποτ λαμβάνουν το 49%.

Ads

Ευρισκόμενη στη διακυβέρνηση της χώρας λιγότερο από δύο μήνες, η Τζούλια Γκίλαρντ, η οποία έδιωξε τον Ιούνιο τον Κέβιν Ράντ από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος και τον διαδέχθηκε στο αξίωμα του πρωθυπουργού, αποφάσισε τότε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ώστε να επωφεληθεί μίας πολύ καλής ανόδου στις δημοσκοπήσεις. Όμως στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η διαφορά έγινε πολύ μικρή με τον αντίπαλό της, το συντηρητικό Τόνι Άμποτ.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της, η Γκίλαρντ προέβαλε την οικονομική επιτυχία της κυβέρνησης των Εργατικών, καθώς η Αυστραλία ήταν η μοναδική ανεπτυγμένη οικονομία που απέφυγε την ύφεση στη διάρκεια της κρίσης. Υποσχέθηκε να συνεχίσει τις επενδύσεις στις υποδομές, κυρίως σε ένα τεράστιο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων, καθώς και σε προγράμματα υγείας και εκπαίδευσης. Αλλά υπέφερε από μη δημοφιλείς ανακοινώσεις που αφορούσαν ιδιαίτερα τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι συντηρητικοί, υπό τον Τόνι Άμποτ, πρώην δημοσιογράφο και πρώην υπουργό στην τελευταία συντηρητική κυβέρνηση του Τζον Χάουαρντ, δεσμεύθηκαν από την πλευρά τους να περικόψουν τις δημόσιες δαπάνες και να “σταματήσουν τις καραβιές” των αιτούντων άσυλο από το Αφγανιστάν ή τη Σρι Λάνκα.