Μετά το δημοσίευμα των «New York Times» την Πέμπτη, το οποίο ανέφερε ότι το μισθολόγιο της CIA περιλαμβάνει σύμβουλο του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για διαφθορά, σε νέες αποκαλύψεις προχωρά αυτή τη φορά η «Washington Post». Η εφημερίδα αναφέρει ότι η CIA πληρώνει «σημαντικό αριθμό» στελεχών της κυβέρνησης Καρζάι.

Ads

Μάλιστα, επικαλούμενη νυν και πρώην στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σημειώνει ότι οι πληρωμές είναι μακρόχρονες σε πολλές περιπτώσεις και έχουν στόχο να βοηθήσουν την υπηρεσία κατασκοπείας να έχει ροή πληροφοριών από το εσωτερικό της κυβέρνησης του Αφγανιστάν.

Ορισμένοι σύμβουλοι του Καρζάι υπήρξαν πληροφοριοδότες της CIA και άλλοι έλαβαν πληρωμές για να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητά τους, γράφει η «Washington Post», επικαλούμενη αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. Οι πληρωμές συνεχίστηκαν παρά τις ανησυχίες ότι η CIA στήριζε διεφθαρμένους αξιωματούχους, προσθέτει.

Σύμφωνα με την «Washington Post», ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολ Γκιμιλιάνο διέψευσε τις πληροφορίες αυτές λέγοντας ότι «αυτή η ανώνυμη πηγή μοιάζει να διακατέχεται από άγνοια, κακές προθέσεις, ή και τα δύο».

Ads

Στο μεταξύ, η εφημερίδα επικαλείται επίσης πρώην στέλεχος της CIA που δήλωσε πως οι πληρωμές ήταν αναγκαίες διότι «ο αρχηγός του κράτους δε θα σου πει τα πάντα και διότι ο Καρζάι μοιάζει ενίοτε να αγνοεί κινήσεις μελών της ίδιας του της κυβέρνησης».

Στο μεταξύ, ο ετεροθαλής αδελφός του προέδρου Άχμαντ Ουάλι Καρζάι, επιχειρηματίας και πολιτικός στην Κανταχάρ, έχει κατηγορηθεί ότι συσσώρευσε τεράστια περιουσία από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, κατατρομοκρατεί αντιπάλους του και έχει σχέσεις με τη CIA. Ο ίδιος ωστόσο αρνείται τα πάντα.