Παράταση των προγραμμάτων αναχρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, για όσο χρειαστεί και πάντως έως τις 18 Ιανουαρίου 2011αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτιμώντας παράλληλα πως η παρούσα νομισματική πολιτική είναι ικανή να διατηρήσει τη νομισματική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Ads

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο επίπεδο του 1% το επίπεδο του βασικού της επιτοκίου. Ο διοικητής της Ζαν Κλοντ Τρισέ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, χαρακτήρισε ως αρμόζον το παρόν επίπεδο, δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας.

Ο κ. Τρισέ εκτίμησε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη συνεκτιμώντας όλους τους παράγοντες επί της πορείας ανάκαμψης της οικονομίας των κρατών μελών της ευρωζώνης, την οποία χαρακτήρισε ως ήπια αλλά και τις πιέσεις επί του επιπέδου τιμών, οι οποίες παραμένουν ήπιες και πάντως χαμηλότερες από το στόχο της ΕΚΤ να διατηρηθούν πλησίον αλλά κάτω του 2%.

Ανακοίνωσε, επίσης, τη συνέχιση των προγραμμάτων αναχρηματοδότησης που προωθεί η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, για όσο χρειαστεί και πάντως έως τις 18 Ιανουαρίου 2011. Η παρούσα νομισματική πολιτική είναι ικανή να διατηρήσει τη νομισματική σταθερότητα στην Ευρωζώνη, τόνισε ο κ. Τρισέ.

Ads

Σε ότι αφορά την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης, ο κ.Τρισέ επεσήμανε ότι για το τρέχον έτος η ΕΚΤ αναμένει αύξηση ΑΕΠ από 1,4% έως 1,8% στην Ευρωζώνη, ενώ για το 2011 θα κυμανθεί από 0,5% έως 2,3%.

Στο μεταξύ, μικρή υποχώρηση ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων σημείωσε το ευρώ κατά τον Αύγουστο, μετά την πρόσκαιρη ανατίμηση του Ιουλίου, σύμφωνα με τους σταθμισμένους δείκτες ισοτιμίας που καταρτίζει το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.